Fauci: Vi kan ha det värsta framför oss

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci är orolig för att coronafallen ska öka kraftigt i USA efter julhelgen. Arkivbild från den 22 december.
USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci är orolig för att coronafallen ska öka kraftigt i USA efter julhelgen. Arkivbild från den 22 december.
USATT-AFP

USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci varnar för att den närmaste tiden kan bli den värsta för landet sedan pandemin började.

Anthony Fauci befarar att det efter julhelgen kan vänta en "våg på en våg".

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag delar den tillträdande presidenten Joe Bidens oro för att det de kommande veckorna i själva verket kan bli värre, säger Fauci en intervju med CNN.

Det är de amerikanska julresenärerna som enligt Fauci kan driva landet mot "en kritisk punkt".

Det var i onsdags som Joe Biden varnade för att nationens "mörkaste dagar ligger framför oss – inte bakom oss".

För mycket resande

Fauci, som uppmanar alla som är berättigade till vaccin också ser till vaccinera sig, säger i CNN-intervjun att han själv mår bra efter att i början av veckan tagit sin första vaccinspruta.

Resandet i USA under olika högtider har minskat rejält under pandemiåret, men bedömningen hos flera experter är ändå att resnivån är alldeles för hög.

Enligt USA myndighet för transportsäkerhet flög i genomsnitt en miljon passagerare om dagen under sex dagar i förra veckan.

Efter tacksägelsehögtiden Thanksgiving – då många amerikaner reser runt i landet för att besöka sina nära och kära – i slutet av förra månaden ökade antalet bekräftade fall coronasmittade kraftigt. Omkring 200 000 nya smittofall om dagen konstaterades i december. Och vissa dagar samma period avled mer än 3 000 människor i USA med covid-19.

Många intensivvårdsavdelningar runt om i USA ligger nu på gränsen för vad de klarar av. Anthony Fauci befarar att det efter julhelgen kan vänta en "våg på en våg ".

Hittills har omkring två miljoner amerikaner vaccinerat sig, vilket är långt färre än de 20 miljoner som president Trump och hans regering tidigare utlovat skulle ha tagit sprutan vid årsskiftet.

Annons

Annons

April månad

Men Fauci vill inte göra stor sak av att förhållandevis få i USA ännu har vaccinerat sig.

Närhelst du ska genomföra ett stort program som detta, så går det alltid långsamt inledningsvis innan det börjar falla på plats, säger Fauci i intervjun och tillägger att han är "ganska säker" på att alla högprioriterade grupper kommer att vara vaccinerade i april, och då står övriga allmänheten på tur.

Johns Hopkins-universitetet rapporterar att mer än 19 miljoner fall av covidsmitta har konstaterats i USA. Över 332 000 människor rapporteras ha avlidit med covid-19.

.

Rättad: Under december registrerades omkring 200 000 nya covidfall om dagen i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons