Favoriten DeChambeaus svåra val inför Masters

Bryson DeChambeau på drivingrangen inför US Masters.
Bryson DeChambeau på drivingrangen inför US Masters.
GolfAugusta, Georgia, TT:s utsände

De långa drivarna och den imponerande segern i US Open gör Bryson DeChambeau till den stora snackisen inför US Masters. Kan amerikanen krossa motståndet och banan även på Augusta National? Och med vilken driver kommer han i så fall att göra det?

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Det är fullt i det stora pressrummet på Augusta – ja, i alla fall så fullt som ett pressrum tillåts bli under coronapandemin – och det beror enbart på 27-åringen som sitter framme vid podiet.

Bryson DeChambeau ser inte ut som en typisk golfare, snarare går tankarna till amerikansk fotboll när man ser den muskulöse mästaren från US Open i september. Då vann han med sex slags marginal på Winged Foot, efter att ha bombat långa drivar som ingen kan mäta sig med.

"Måste putta bra"

Det alla undrar nu är om DeChambeaus delvis banbrytande spelstil, som många tror kan förändra golfen i grunden, går hem även på Augusta.

Jag kan slå bollen så långt som jag vill, men sedan handlar det om att putta och chippa bra här. Det är en av sakerna som jag tycker att folk ibland har svårt att se. Även om jag kan skaffa mig en fördel från tee så måste jag putta bra, chippa bra, slå bra wedgar och järnslag – och det var vad jag gjorde i US Open, säger han.

Bryson DeChambeau uppges ha gått upp i runda slängar 20 kilo under det senaste året, tack vare en strikt träningsdisciplin, och allt tyder på att det mestadels handlar om muskler.

Varje dag försöker jag bli snabbare och starkare och jag försöker slå bollen så långt jag kan. Jag har ingen aning om var det kommer att sluta, men jag kan säga att jag slår den längre nu än jag gjorde i Shriners (hans senaste tävling) och US Open, säger han.
Det handlar inte bara om att bli starkare i gymmet. Det gäller att göra saker som förstärker kroppen i stället för att bryta ner den. Det handlar om att lära sig att svinga golfklubban i högre hastighet och att göra det på ett sätt som är bekvämt och inte skadar dig – och den tredje saken är att man måste lära sig att slå den rakt.

TT följde DeChambeau under några hål på inspelsvarvet ihop med Tiger Woods, Justin Thomas och Fred Couples. Drivarna var läskigt långa – och raka. På par 5-hålen har DeChambeau allt ifrån järnsex till wedge in mot greenerna på andraslaget och på hål 3 – ett par 4 – kan han nå greenen från tee.

Även konkurrenterna i Masters väntar med spänning på vad den vetgirige "vetenskapsmannen" från Kalifornien kan uträtta på Augusta.

Jag är väl lika nyfiken som alla andra att se vad han kan hitta på den här veckan. Hade du frågat mig innan hade jag absolut trott att hans längd och spelstrategi och stil hade passat ännu bättre här än på US Open, säger Henrik Stenson.

Annons

Annons

Osäker på driverval

Samtidigt grubblar Bryson DeChambeau in i det sista på vilken driver han ska använda för att attackera Augusta. Han har testat en förlängd driver – nära den tillåtna maxlängden 48 tum – och överväger fortfarande att spela med den när årets sista och uppskjutna major drar i gång på torsdag.

Det ser riktigt lovande ut just nu, säger han.
Jag trodde inte att den skulle fungera i går, jag trodde att det skulle ta mer tid, men den fungerade. Jag är inte 100 procent säker på om jag kommer spela med den än på grund av osäkerheten – det är så nära Masters.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons