A-
A+

Fed: USA:s ekonomi långt ifrån återställd

Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.
Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve. Arkivbild.
EkonomiTT

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar som väntat styrräntan oförändrad. Samtidigt beräknas BNP-tillväxten öka med 6,5 procent i år. Men Fed-chefen Jerome Powell varnar för att USA:s ekonomi är långt ifrån återställd.

Annons

Annons

Marknaden hade inte räknat med några dramatiska besked från Fed-chefen Jerome Powell och hans direktion. Styrräntan ligger också kvar oförändrad i spannet 0--0,25 procent och beräknas inte höjas förrän 2023.

I stället har fokus hamnat på Feds prognoser för BNP. Centralbanken är också optimistisk och uppskattar att BNP-tillväxten ökar med 6,5 procent i år, vilket kan jämföras med förväntade 4,2 procent i december. Beskedet togs emot positivt av börserna på Wall Street.

Inflationen väntas öka till 2,4 procent i år för att sedan sakta in till 2,0 procent 2022 och 2,1 procent 2023. Arbetslösheten väntas minska till 4,5 procent vid årets slut, att jämföra med 6,2 procent i februari.

Inte helt återhämtad

Fed-chefen Jerome Powell säger att även om utsikterna för USA:s ekonomi har ljusnat, tack vare snabba insatser från kongressen, har den långt ifrån återhämtat sig helt.

Ekonomin är långt ifrån sysselsättnings- och inflationsmålen, och det kommer troligen att ta tid att åstadkomma ytterligare framsteg, säger Powell vid en presskonferens.

Han säger att Fed "kommer att fortsätta förse ekonomin med det stöd den behöver så länge det krävs". Men samtidigt varnar han för att det inte går att luta sig tillbaka och vara alltför nöjd med återhämtningen från pandemin.

Annons

Annons

Oro för överhettning

Onsdagens räntebesked, med nya BNP- och inflationsprognoser, kommer sedan en våg av marknadsoro för inflation och överhettning har svept över världen i år. Detta har bland annat tryckt upp långa marknadsräntor – särskilt i USA, men även i eurozonen och Sverige.

Bland annat har president Joe Bidens stödpaket i coronakrisen på 1 900 miljarder dollar bidragit till utvecklingen. Till det kommer vaccinationsframsteg, minskad smittspridning och uppmjukade coronarestriktioner i USA.

Räntan på USA:s tioåriga statsobligation har lyft med 0,72 procentenheter sedan årsskiftet och kretsade inför onsdagens räntebesked på drygt 1,60 procent – de högsta nivåerna sedan före pandemin. Detta kan jämföras med den historiska bottennivån under 0,32 procent när coronakrisen slog till på allvar i mars 2020.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!