A-
A+

Federer: För stor press på unga spelare

Roger Federer. Arkivbild.
Roger Federer. Arkivbild.
TennisTT-Reuters

Pressen är för stor på unga tennisstjärnor, och relationen mellan spelare och journalister måste bli bättre.

Det säger schweiziske legendaren Roger Federer i en intervju med magasinet GQ.

Annons

Annons

Spelarnas psykiska hälsa, och ohälsa, har varit i stort fokus det senaste året, inte minst efter att japanska stjärnan Naomi Osaka gått ut och berättat om sin kamp mot depression och ångest. Osaka tog bland annat en längre paus efter att ha dragit sig ur Franska mästerskapen, efter att ha vägrat ställa upp på presskonferenser.

Roger Federer, en av giganterna på herrsidan med sina 20 grand slam-titlar, tror att något måste förändras i grunden om det ska bli en mer normaliserad relation mellan spelare och medier.

Måste hålla masken

Jag tror att spelare, arrangörer och journalister måste sätta sig ner och tänka "okej, vad skulle fungera för er, och vad fungerar för oss?", säger Federer.
Det måste till en revolution. Eller i alla fall en evolution från det vi har i dag.

Trots sin stora rutin säger 40-åringen att också han upplevt pressen av att tvingas hålla masken i intervjusituationer.

Även när jag känner mig nere så vet jag att jag måste bete mig på ett visst sätt framför världspressen. Vi måste komma ihåg att tennisspelare visserligen är idrottare och proffs, men vi är också människor, säger Federer.

En annan viktig del, säger han, är att hjälpa de spelare som slår igenom i ung ålder. Nyblivna US Open-vinnaren, 18-åriga brittiskan Emma Raducanu, är ett sådant exempel.

Annons

Annons

Bröt Wimbledonmatch

I sommarens Wimbledonturnering bröt Raducanu sin åttondelsfinal på grund av andningssvårigheter, men vissa menade att hon inte kunde stå pall för pressen.

Jag följde hennes otroliga framfart i Wimbledon och även det Naomi Osaka presterat de senaste åren. Båda deras historier har varit fantastiska. Men det gör ont när man ser vad som sker, och att de inte mår bra.
Jag tror att vi måste hjälpa till, vi måste vägleda den yngre generationen mer. Jag kan inte föreställa mig hur det hade varit att gå igenom början av min karriär om sociala medier fanns då, säger Federer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.