A-
A+

Fejkad röst i Bourdain-film rör upp känslor

Dokumentärfilmen om Anthony Bourdain har hamnat i blåsväder sedan det avslöjats att filmskaparna använt AI-teknik för att skapa citat av stjärnkocken. Pressbild.
Dokumentärfilmen om Anthony Bourdain har hamnat i blåsväder sedan det avslöjats att filmskaparna använt AI-teknik för att skapa citat av stjärnkocken. Pressbild.
FilmTT

Annons

Annons

Filmproducenten och regissören Morgan Neville fotograferad på Tribeca Festival där ”Roadrunner: A film about Anthony Bourdain' premiärvisades i juni. Arkivbild.
Filmproducenten och regissören Morgan Neville fotograferad på Tribeca Festival där ”Roadrunner: A film about Anthony Bourdain" premiärvisades i juni. Arkivbild.

I dag har dokumentären om Anthony Bourdain internationell premiär. Regissören Morgan Neville har i ”Roadrunner: A film about Anthony Bourdain” skapat ett närgånget och osminkat porträtt av stjärnkocken och tv-personligheten som gick bort 2018.

Men sedan det avslöjats att Neville använt artificiell intelligens, AI, för att skapa tre citat med Bourdains röst rasar enligt Variety en het debatt i USA om vilka konstnärliga friheter en filmskapare egentligen kan tillåta sig.

Filmkritiker och dokumentärfilmare har på Twitter starkt ifrågasatt tilltaget, som av Neville och filmbolaget karakteriseras som ”modern berättarteknik”.

Det fanns några meningar som Tony skrev, men aldrig uttalade högt. Med välsignelse från hans anhöriga och litterära agent använde vi AI-teknik på några ställen där vi tyckte att det var viktigt att göra hans ord levande, säger Morgan Neville till Variety.

Anthony Bourdain, som kallats den kulinariska världens första rockstjärna, hittades död på ett hotellrum i Frankrike under en inspelningsresa i juni 2018. Han blev 61 år gammal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!