A-
A+

Fejkdiamanter ska lyfta danska smyckejätten

Smyckesbutikskedjan Pandoras butik i Toronto, Kanada. Arkivbild.
Smyckesbutikskedjan Pandoras butik i Toronto, Kanada. Arkivbild.
EkonomiTT-Ritzau

Den danska smyckejätten Pandora med svenske vd:n Alexander Lacik höjer prognosen för 2023 efter att ha levererat ett rejält vinstlyft under tredje kvartalet.

Kedjan som finns globalt och har ungefär 32 000 anställda levererar nu en rörelsevinst på 920 miljoner danska kronor, drygt 1,4 miljarder svenska kronor, vilket var en bra bit över marknadens förväntningar.

Den organiska tillväxten för helåret bedöms bli mellan 5–6 procent jämfört med tidigare prognos på 2–5 procent. Pandora som är världens största smyckeföretag drabbades i stor utsträckning av pandemin med nedstängda butiker men den svenske vd:n valde trots det att öka marknadsföringsbudgeten under krisen och behålla butiksnätet vilket har visat sig lyckosamt.

I samband med delårsrapporten lyfter man också sin satsning på så kallade syntetiska diamanter, det vill säga framställda i laboratorier. I framställningen är dessa tänkt att kraftigt minska koldioxidpåverkan jämfört med de som tas fram i gruvor och satsningen ska också bidra till företagets ekonomiska tillväxt framöver.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.