A-
A+

Fel i statistiken – dubbelt så många drunknar

Sedan 2003 har drygt 200 personer per år omkommit i drunkningsolyckor i Sverige, enligt en ny studie. Arkivbild.
Sedan 2003 har drygt 200 personer per år omkommit i drunkningsolyckor i Sverige, enligt en ny studie. Arkivbild.
OlyckorTT

Varje år omkommer ungefär dubbelt så många personer i drunkningsolyckor i Sverige än vad statistiken från Svenska livräddningssällskapet hittills har visat.

Annons

Annons

Statistiken över antalet personer som dör av drunkning i Sverige har av tradition sammanställts av Svenska livräddningssällskapet utifrån de olyckor som rapporteras i medierna. Dessa siffror används även av exempelvis Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Men denna räknemetod ger en kraftig underskattning. Det framgår av en omfattande registerstudie som forskare vid Karolinska institutet har genomfört i samarbete med Svenska livräddningssällskapet.

Dödsorsaksregister

Genom att utgå från den internationella definitionen av drunkning, som kort och gott innebär att andas in vatten, har forskarna analyserat samtliga drunkningshändelser under perioden 2003–2017 i Socialstyrelsens dödsorsaksregister och patientregister.

På så vis kunde forskarna identifiera i genomsnitt 440 drunkningstillbud per år under perioden, av vilka drygt 215 omkom. Det är ungefär dubbelt så många dödsfall jämfört med vad statistiken från Svenska livräddningssällskapet hittills har visat.

Livräddningssällskapet gör ett suveränt jobb. Men de har inte haft den här helhetsbilden och de har inte omfattat alla som vårdas på sjukhus, säger Andreas Claesson, forskare vid Hjärtstoppcentrum på Karolinska institutet.

Annons

Annons

Viktigt med helhetsbild

Att få en rättvisande helhetsbild av drunkningsfallen – både de som omkommer och de som överlever – är avgörande för att kunna sätta in rätt typ av förebyggande åtgärder, påpekar han.

Om man jämför med till exempel trafiksäkerhetsarbetet skulle det ju vara helt orimligt att bara ta hänsyn till en del av de som omkommer, och dessutom helt bortse från alla tusentals som skadas, säger Andreas Claesson.

Studien visar en oroande utveckling när det gäller barn i åldern 0–4 år, där drunkningstillbuden har ökat från 7,4 till 8,1 fall per 100 000 under den studerade tidsperioden.

Generell minskning

Det måste vi stoppa, för det är extremt tragiska fall som kan leda till hjärnskador på grund av syrebristen, som ger ett livslångt lidande, säger Andreas Claesson.

Men överlag, utslaget på alla åldersgrupper, har antalet drunkningstillbud i Sverige minskat från 5,6 till 4,1 per 100 000.

Det är en generell minskning som man kan se i flera länder, vilket är positivt. Men samtidigt sker det alltså fler drunkningstillbud här i Sverige än vi tidigare trodde. Vi måste bli bättre på det förebyggande arbetet, säger Andreas Claesson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!