A-
A+

Felaktigt dömd får ersättning – 30 år senare

Samir Sabri i Stockholm, 2015. När han var 15 år dömdes han felaktigt för mord. Nu får han ersättning för tiden som frihetsberövad.
Samir Sabri i Stockholm, 2015. När han var 15 år dömdes han felaktigt för mord. Nu får han ersättning för tiden som frihetsberövad.
InrikesTT

När han var 15 tvingades Samir Sabri ta på sig skulden för mordet på sin styvmamma, för att skydda en anhörig. I dag, 30 år senare, ersätts han för de två åren på rättspsyk.

Annons

Annons

Han är otroligt glad förstås, säger ombudet Rikard Samuelsson, jurist vid Centrum för rättvisa som drivit Samirs Sabris fall.

Det var den 21 maj 1986 som Samir Sabris styvmamma mördades framför ögonen på Samir, då 15 år. Han erkände mordet under hot och tvång, för att skydda en anhörig. "Sinnessjuk", sade tingsrätten och placerade honom i två år på numera nedlagda Långbro sjukhus.

Långt senare börjar Aftonbladet gräva i fallet. Nya uppgifter presenterades och en resningsansökan lämnades in. I december 2016 friades han helt från mordet han aldrig begick.

Sedan dess har processen pågått för att få ersättning för tiden som inlåst. JK och regeringen sade båda nej med hänvisning till preskriptionstiden. Även Stockholms tingsrätt sade nej. De tyckte att det var Samirs eget fel. Det var ju han själv som tagit på sig skulden. Hovrätten gör en annan bedömning och ger Samir rätt till 1,2 miljoner kronor i skadestånd.

Hovrätten gör en mer nyanserad bedömning. De väger in att han bara var 15 år och erkände under hot.

För Samir Sabri dröjer det innan några pengar betalas ut. JK har sagt att de tycker att fallet är intressant principiellt och mycket talar enligt Rikard Samuelsson för att fallet kommer att prövas i högre instans.

Det är ganska sannolikt att Högsta Domstolen kommer att ta upp det här. Så ja, det kan dröja.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!