A-
A+

Fem år för Nytorgsmannen "i lägsta laget"

Illustration av mannen i rättssalen vid Södertörns tingsrätt, vid den sista förhandlingsdagen.
Illustration av mannen i rättssalen vid Södertörns tingsrätt, vid den sista förhandlingsdagen.
BrottTT

Den 34-årige mannen åtalades för 24 våldtäkter, och döms nu för sju av dem.

Straffet på fem års fängelse är betydligt lägre än det åklagaren yrkat på – en följd av att "Nytorgsmannen" frias för flera av våldtäkterna och att rätten bedömer vissa av brotten annorlunda.

Annons

Annons

Tf rådman Per-Erik Andersson och rådman Kajsa Hällje kommenterar domen.
Tf rådman Per-Erik Andersson och rådman Kajsa Hällje kommenterar domen.

Mannen stod från början åtalad för totalt 24 våldtäkter, varav en grov. Många av händelserna har ägt rum i mannens lägenhet vid Nytorget på Södermalm i Stockholm och vid flera tillfällen har han filmat övergreppen på till synes sovande eller medvetslösa kvinnor. I några av fallen har han klippt upp deras kläder med nagelsax. Polisen kom mannen på spåren när han utreddes för narkotikabrott, och man i hans mobil fann filmklippen.

Södertörns tingsrätt dömer honom nu för sju våldtäkter, varav tre bedöms vara av normalgraden, två mindre grova våldtäkter samt två oaktsamma våldtäkter. Det sistnämnda rör det relativt nya brottet som betyder att gärningsmannen varit grovt oaktsam i förhållande till att den andra personen inte deltar frivilligt.

Åklagaren har inte lyckats bevisa att han visste om att de inte deltog frivilligt. Han hade inte uppsåt. Däremot tycker vi att omständigheterna kring gärningarna gör att han borde ha förvissat sig om att han hade samtycke, och det hade han inte gjort, säger Per-Erik Andersson, en av juristdomarna.

Han filmade

I åtta av fallen som åklagaren såg som våldtäkt gör rätten bedömningen att det i stället handlar om sexuellt övergrepp. I alla de fallen utom ett har han filmat gärningarna.

Vi har bedömt att filmandet spelar roll för straffvärdet för de brotten, däremot inte att det ska spela roll för vilket brott som de ska bedömas som, säger Kajsa Hällje, juristdomare och rättens ordförande.

Mannen frikänns för åtta våldtäkter mot fem olika målsägande, då bevisningen inte bedömdes räcka till. En av dessa var våldtäkten som åklagaren hade bedömt som grov.

Annons

Annons

Yrkat på tolv år

Totalt döms mannen för 35 brott, påföljden sätts till fem års fängelse och rätten har även beslutat att mannen ska betala skadestånd på sammanlagt drygt 1,1 miljoner kronor till de totalt nitton offren som utsatts för brotten.

Åklagaren hade yrkat på tolv års fängelse. Att tingsrätten kommer fram till ett betydligt lägre straff har att göra just med att den bedömt flera av gärningarna på ett annat sätt än åklagaren.

Rätten utgår från det allvarligaste brottet, sedan lägger man till en del av straffvärdet för övriga brott i en fallande skala och gör i slutändan en rimlighetsbedömning.

När vi har gjort så har vi landat i fem års fängelse för honom, säger Kajsa Hällje.

TT: Maxstraffet vid flera våldtäkter av normalgraden är åtta år, så varför blir det fem?

När vi har räknat på det har vi hamnat där vi hamnat. Det allvarligaste brottet är en våldtäkt av en normalgraden där straffvärdet är två år och tre månader, sedan har vi lagt till resterande brott. Och många av de brott vi dömer för har låga straffvärden, en del är bötesbrott faktiskt.

"Svårt att förstå"

TT: Vissa har säkert svårt att förstå hur så pass många brott kan landa i fem års fängelse, vad tänker du om det?

Jag kan förstå att det är svårt att förstå hur vi räknar. Vi har ju dömt utifrån den lagstiftning vi har, jag har ingen synpunkt på det. Det är en politisk fråga, egentligen.

Åklagaren Helena Nordstrand kan i dag inte ge besked om överklagan, utan behöver läsa eller analysera domen mer först.

Jag tycker att även om man utgår från de rubriceringar och de åtalspunkter som den här mannen har blivit fälld för, så hamnar man i det lägsta laget, men jag har inte läst domen tillräckligt noggrant för att kunna dra någon vettig slutsats, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.