A-
A+

Fem dagars protest skakar Budapest

Demonstranter i Ungerns huvudstad Budapest i onsdags. Arkivbild.
Demonstranter i Ungerns huvudstad Budapest i onsdags. Arkivbild.
UngernTT-AFP

Tusentals människor har demonstrerat i Ungerns huvudstad Budapest de senaste fem dagarna.

Annons

Annons

Protester riktas mot Ungerns premiärminister Viktor Orbán och dennes regering med anledning av en skattereform som kritiker anser kommer att drabba hundratusentals småföretagare i landet. Parlamentet klubbade igenom reformen i tisdags.

Protesterna är de första i landet sedan Orbán valdes om för en fjärde mandatperiod i april. Oppositionsledaren Péter Márki-Zay talade inför folkmassan och anklagade regeringen för att ha gett falska kampanjlöften inför vårens val.

Viktor Orbán har för vana att uttala sig i veckoliga radiotal. Han gav ett sådant på fredagen där han försvarade reformen och sade att den var både bra och nödvändig.

Ungern står likt många länder inför en snabbt tilltagande inflation med anledning av Ukrainakriget. Landet är också i hög grad beroende av rysk gas och olja, vilket har föranlett att regeringen har infört ett formellt kristillstånd för energiförsörjningen.

Det har satts pristak på vissa livsmedel och andra nödvändiga varor. Staten subventionerar också el åt invånarna, men de som förbrukar mer än genomsnittet får betala enligt marknadspriserna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.