Fem namn du kommer att höra om 2021

Carina Bergfeldt, som tidigare var SVT:s USA-korrespondent, tar över som programledare för SVT:s fredagsunderhållning när Fredrik Skavlan blir pappaledig. Pressbild.
Carina Bergfeldt, som tidigare var SVT:s USA-korrespondent, tar över som programledare för SVT:s fredagsunderhållning när Fredrik Skavlan blir pappaledig. Pressbild.
NöjeTT

2021 är förhoppningarnas år – även i kultur- och nöjesbranschen. Nu väntas nya stjärnor ta plats i rampljuset och andra växa i styrka. Här är fem namn i kultur- och nöjesbranschen som du inte kommer att kunna missa i år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Förra året fick Gizem Erdogan sitt genombrott i tv-serien 'Kalifat' och i år ser vi henne i storsatsningen 'Tunna blå linjen'. Mycket talar för att hon blir vår nästa stora skådespelarexport. Arkivbild.
Förra året fick Gizem Erdogan sitt genombrott i tv-serien "Kalifat" och i år ser vi henne i storsatsningen "Tunna blå linjen". Mycket talar för att hon blir vår nästa stora skådespelarexport. Arkivbild.
Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson i Netflix-serien 'Clark'. Arkivbild.
Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson i Netflix-serien "Clark". Arkivbild.
Nina Pascoal romandebuterar i mars. Arkivbild.
Nina Pascoal romandebuterar i mars. Arkivbild.
Yasin är nominerad i kategorierna årets artist och årets hiphop på P3 Guld-galan som är planerad att hållas den 20 mars. Pressbild.
Yasin är nominerad i kategorierna årets artist och årets hiphop på P3 Guld-galan som är planerad att hållas den 20 mars. Pressbild.

Carina Bergfeldt, programledare

I januari axlar hon ansvaret för SVT:s största fredagsunderhållning. Carina Bergfeldt tar över i rutan när Fredrik Skavlan är pappaledig – och har själv prins Daniel som sin ultimata önskegäst.

På meritlistan har Bergfeldt många år som reporter – hon var exempelvis en av de första journalister som anlände till Utöya efter terrordådet – men också ett personligt och berörande “Sommar”-program och en Kristallen-nominerad dokumentär om hur hon fick kontakt med sin okände halvbror i USA. På sociala medier har hon tusentals följare och delar till synes generöst med sig av sitt privatliv.

Klarar hon trycket?

Jag kommer att jobba skiten ur mig för att visa att jag är värd jobbet, säger hon i en intervju med SvD.

Annons

Annons

Gizem Erdogan, skådespelare

För ett år sedan var hon en ganska okänt namn – trots flera roller på Göteborgs stadsteater och en Guldbaggenominering i bagaget.

Allt ändrades när hon gjorde rollen som IS-hustrun Pervin i "Kalifat" på SVT – en av de senaste årens mest hyllade svenska tv-serier.

Rollen resulterade i att hon prisades som årets kvinnliga skådespelare på Kristallengalan 2020 och mycket talar för att alla eventuella tvivel om hennes storhet som skådespelare lär undanröjas när "Tunna blå linjen" har premiär på SVT den 17 januari – en polisserie signerad Cilla Jackert där Gizem Erdogan spelar en av huvudrollerna.

"Kalifat" hamnade på Netflix och väckte uppståndelse också utanför Sveriges gränser. Samma sak kan i år hända Gizem Erdogan

Jag skulle jättegärna vilja, som jag uttrycker det, simma i internationellt vatten, sade hon förra året i en intervju med TT.

Bill Skarsgård, skådespelare

Kanske är 2021 året då lillebror Skarsgård blir den i klanen som får mest uppmärksamhet.

Inte för att han varit någon doldis de senaste åren, många har sett honom som den ondskefulle clownen Pennywise i nyversionerna av skräckfilmen "Det", eller som "The kid" i Stephen King-serien "Castle Rock". En och annan minns honom kanske också från "I rymden finns inga känslor", "Himlen är oskyldigt blå" eller "Kronjuvelerna".

I år väntas Netflix-serien "Clark" få premiär, i regi av Jonas Åkerlund. Och Bill Skarsgård spelar ingen mindre än huvudpersonen själv – den mytomspunne och ökände brottslingen Clark Olofsson som rånade banker och gav upphov till uttrycket "Stockholmssyndromet".

Är han lika karismatisk i rollen som Olofsson påstods vara i verkligheten så lär Skarsgårds prestation bli en riktig snackis.

”Clarks liv och historia är så otrolig och skruvad att det skulle få Scorsese att rodna”, sade Bill Skarsgård i ett pressmeddelande när det blev känt att han ska spela Clark.

Nina Pascoal, debuterande författare

I mars debuterar Nina Pascoal med romanen "Vi röstar om vi saknar mamma". Den 32-åriga bibliotekarien i Malmö har alltid skrivit mycket men kom i gång ordentligt när hon började en skrivarlinje på folkhögskola. Det nu slutförda romanprojektet har tagit flera år, och stundtals också varit nedlagt. Först när Nina Pascoal gick ner i tid från sitt vanliga jobb lossande skrivandet så mycket att hon kunde skicka ett manus till förlagen och bli antagen.

-Jag trodde att jag skulle dö! Jag blev så jävla, jävla glad och läste det mejlet tusen gånger. Man har drömt och fantiserat om att det ska hända, och när det väl händer känns det helt galet, säger hon till TT.

Kanske blir hon också en av vårens mest uppmärksammade debutanter. Berättelsen handlar om en oberäknelig och rastlös mamma som försvinner från döttrarna under en chartersemester. "Ett föräldrafritt som spårar ur och blir ett mörkt trauma för alla inblandade", enligt författaren själv.

Yasin, hiphop-artist

2020 har varit ett intensivt år för Yasin. 22-åringen från Rinkeby har bland annat släppt albumen “98.01.11” och “More to life”, med flera topplisteplaceringar som följd. I november kom Miriam Bryant-samarbetet “Ge upp igen”, en av låtarna som har dominerat Musiksverige under årets sista månad.

Mina låtar är som mina barn, och det är som att de blir 18 år när jag släpper dem. Då har de sitt eget liv, jag kan inte bestämma om de ska hamna på topplistan eller vara för sig själva. Det enda jag kan göra är att uppfostra mina låtar, sade Yasin tidigare till TT.

Samtidigt har Yasins resa bort från kriminaliteten fått minst lika stort utrymme i medierna som försäljningsframgångarna.

I början av 2021 väntas ytterligare ett album signerat Yasin, och musikjournalisten Tina Mehrafzoon har i en tidigare intervju med TT förutspått en ljus framtid för hiphop-artisten.

Jag tror att Yasin bara har börjat, sade hon då.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons