A-
A+

Fem svenskar gripna i Turkiet efter skjutning

Enligt medieuppgifter har männen kopplingar till den pågående våldsvågen. Bild från Stockholm i onsdags kväll, då en person sköts ihjäl.
Enligt medieuppgifter har männen kopplingar till den pågående våldsvågen. Bild från Stockholm i onsdags kväll, då en person sköts ihjäl.
BrottTT

Fem svenska män har frihetsberövats i Turkiet, bekräftar utrikesdepartementet (UD) för TT.

Enligt medieuppgifter har männen gripits efter en skjutning i Istanbul – som kopplas till den pågående våldsvågen.

Annons

"UD kan bekräfta att fem svenskar har frihetsberövats i Turkiet. De frihetsberövade är fem män i 20–30-årsåldern, hemmahörande i Götaland och Svealand. UD och svenska generalkonsulatet i Istanbul arbetar med ärendet. Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess", skriver UD:s presstjänst i sitt svar till TT.

Konsulär sekretess gäller uppgifter i konsulära ärenden som kan antas leda till skada eller men, både ekonomiskt och integritetsmässigt, för personen eller dennes närstående om uppgifterna blev kända, skriver UD.

Intern splittring

Expressen rapporterar att de fem männen har kopplingar till det så kallade Foxtrotnätverket, där en intern splittring i gänget har lett till en rad våldsbrott i både Sverige och Turkiet.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter kan det eskalerade våldet i Sverige bland annat spåras tillbaka till en skottlossning i Istanbul den 6 september, då två personer på moped avlossade skott mot fem personer som i sin tur sköt tillbaka. Enligt SVT kan adressen där skottlossningen ägde rum kopplas till en av de inblandade i den interna gängkonflikten.

Det är efter händelsen i Istanbul som de fem personerna greps, enligt Expressen och SVT.

Tre dödsskjutningar

Den senaste veckan, med start natten mot den 7 september, har tre dödsskjutningar inträffat i Stockholmsområdet och i Uppsala. Dessutom har en 13-årig pojke hittats mördad, enligt TV4 Nyheternas uppgifter ihjälskjuten.

Det kriminella Foxtrotnätverket leds av en 37-årig man från Uppsala som ofta kallas Kurdiska räven. Han tros hålla sig undan i Turkiet där han uppges ha fått medborgarskap.

TT har sökt svensk polis, som inte vill kommentera saken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.