A-
A+

Fem vargar fällda under jaktens sjunde dag

Vargjakten fortsätter. Arkivbild.
Vargjakten fortsätter. Arkivbild.
JaktTT

Fem vargar sköts under den rekordstora vargjaktens sjunde dag, enligt Svensk Jakt. Det innebär att totalt 51 av de 75 tilldelade vargarna har fällts.

Annons

Annons

Fyra av de fällda djuren återfanns i Vismenreviret, som sträcker sig över länsgränsen mellan Örebro och Värmland. Därmed har samtliga sex djur som tilldelats i reviret fällts och jakten är därför avlyst. De andra två vargarna fälldes i värmländska Juvberget-Ulvåa.

Sedan tidigare är jakten avlyst i följande revir då kvoten med fällda vargar har fyllts: Skacksjön (Värmlands län) Grecken (Örebro län), Kockohonka (i Värmlands län och Norge) samt Venabäcken (Västmanlands län).

Jakten i Flatmossens revir i Värmland är tillfälligt stoppad i väntan på dna-test av de två vargar som fällts där.

Licensjakten får bedrivas i Dalarnas, Gävleborgs, Värmlands, Västmanlands och Örebro län och får pågå som längst till och med den 15 februari. Målet med jakten är att skjuta samtliga vargar i de aktuella reviren, i år tolv till antalet.

Enligt Naturvårdsverkets statistik har antalet vargar ökat sedan slutet av 1990-talet. Dagens antal på 460 stycken är det högsta som noterats sedan inventeringarna startade, följt av säsongen 2014/2015 då antalet uppskattades till 415 vargar.

EU-kommissionen följer noga den pågående svenska rekordjakten på varg för att se om den följer art- och habitatdirektivet, rapporterade Dagens Nyheter i lördags.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.