A-
A+

Fem VM-stjärnor som kan avgöra guldkampen

Vladimir Tarasenko, som här håller undan för Tre Kronors Andreas Wingerli, kan skjuta det ryska laget till guld i VM.
Vladimir Tarasenko, som här håller undan för Tre Kronors Andreas Wingerli, kan skjuta det ryska laget till guld i VM.
IshockeyRiga TT:s utsände

Sverige har redan fått åka hem – men för åtta andra nationer börjar nu jakten på allvar om guldet i ishockey-VM.

Här är fem forwardsprofiler att hålla ögonen på i guldkampen:

Annons

Annons

Vladimir Tarasenko, forward, 29 år, Ryssland.

VM:s störste stjärna. Målmaskinen från St Louis, som anslöt efter hans lag åkt ur Stanley Cup-slutspelet, satte avtryck direkt i sin första VM-match när han sköt Sverige ur turneringen med sitt straffavgörande. Stanley Cup-mästare från 2019 har ett av hockeyvärldens mest fruktade skott vilket resulterat i 218 mål på 531 NHL-matcher. Kan leda Ryssland till första VM-guldet sedan 2014.

Peter Cehlarik, f, 25 år, Slovakien.

Forwarden som tillsammans med Marek Hrivik gjorde succé i Leksand den gångna säsongen har fortsatt på inslagen väg i VM. Den målfarlige Cehlarik, 20 mål i SHL, leder poängligan i VM och har gjort fyra mål och tio poäng på sju matcher. VM-guldnationen från 2002 gör sitt första slutspel i VM sedan 2013 och Cehlarik är en av nycklarna för fortsatta framgångar.

Anton Lundell, f, 19, Finland.

Utvecklingen går snabbt för den finländske supertalangen som spelade junior-VM runt nyår och tog brons efter att på vägen slagit ut Sverige. Han var Finlands poängbäste spelare i JVM och är nu också det i sin VM-debut, fyra mål och sex poäng i gruppspelet. Den spelskicklige centern är draftad i första rundan av Florida Panthers.

Brian Boyle, f, 36, USA.

Den här storväxte centern, 197 centimeter och 111 kilo, sticker inte ut för sina poäng (1+1 hittills), mål eller sitt flashiga spel. Han är i stället lagspelaren som lyfter sina medspelare med hårt och uppoffrande jobb. Gör VM-debut i "pensionsålder" och har gått kontraktslös den gångna säsongen efter 13 NHL-år och drygt 800 matcher i sju olika klubbar. Befordrades till lagkapten sedan Justin Abdelkader skadats häromdagen. Drabbades av leukemi hösten 2017, men vann den kampen.

Connor Brown, f, Kanada.

Det var på håret att Kanada tog sig till slutspel. Till skillnad mot Sverige lyckades dock "Lönnlöven" resa sig efter en dålig start på turneringen med tre raka förluster. Kanada har inget profilstarkt lag, men förstakedjan med Ottawaspelaren Brown, Adam Henrique, Anaheim, och Andrew Mangiapane, Calgary, öser in mål (10) och poäng (25). Brown är framspelaren som med åtta assist leder passningsligan i VM.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!