-
+

Femstjärnor drar ut på tiden om Draghi

Femstjärnerörelsens grundare Beppe Grillo träffade Mario Draghi i deputeradekammaren i Rom i tisdags. Här anländer han till parlamentet.
Femstjärnerörelsens grundare Beppe Grillo träffade Mario Draghi i deputeradekammaren i Rom i tisdags. Här anländer han till parlamentet.
ItalienTT

Det italienska partiet Femstjärnerörelsen (M5S) är splittrat i frågan om huruvida det ska ställa sig bakom den tilltänkte premiärministern Mario Draghi.

Annons

Annons

Tanken var att det direktdemokratiskt orienterade partiets medlemmar skulle rösta om saken via dess nätbaserade plattform Rosseau – vilket de brukar göra i stora frågor – men omröstningen som skulle hållas på onsdagen skjuts fram.

Att säga ja eller nej till Draghi är för förenklat. . . Vi bör få rösta om en plattform, säger den tillförordnade M5S-ledaren Vito Crimi till tidningen Corriere della Sera.

Omröstningen kommer att arrangeras på torsdagen, meddelar Crimi senare på onsdagskvällen.

M5S inflytelserike grundare, komikern Beppe Grillo, ville också vänta. Han kräver att en ny regering har en särskild klimatminister med stort mandat på finansområdet.

M5S har varit det största partiet i Italiens senaste två regeringar, men det systemkritiska populistpartiets stöd har nästan halverats under tiden vid makten, av opinionsmätningar att döma.

Mario Draghi har redan säkrat tillräckligt stöd för en regeringsbildning, då en rad partier som annars är meningsmotståndare har ställt sig bakom honom. Men då målet är att bilda ett slags samlingsregering med stort handlingsutrymme är det av särskild vikt att få med sig parlamentets största parti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss