Femte räntesänkningen i Island i år

Island centralbank sänker styrräntan för att stimulera tillväxt och inflation i coronakrisen. Arkivbild
Island centralbank sänker styrräntan för att stimulera tillväxt och inflation i coronakrisen. Arkivbild
EkonomiTT

Covid-19-pandemin slår hårt mot den turistberoende isländska ekonomin.

Centralbanken Sedlabanki sänker styrräntan för femte gången i år för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av den andra smittvågen.

Annons

Annons

Räntebeslutet fattas efter en höst med ökad smittspridning och skärpta smittskyddsåtgärder, som har bromsat den ekonomiska återhämtning som inleddes under tredje kvartalet, enligt Sedlabanki.

Återhämtningen kommer efter ett historiskt BNP-ras för Island under årets andra kvartal.

Prognosen sänks

Enligt Sedlabankis senaste prognos beräknas Islands BNP att minska med 8,5 procent 2020, vilket är en procentenhet värre än den prognos banken presenterade i augusti.

Även 2021 års prognos sänks av Sedlabanki.

"De ekonomiska utsikterna är mycket osäkra och den ekonomiska utvecklingen kommer till stor del bero på hur pandemin utvecklas", skriver Sedlabanki i ett pressmeddelande.

Den isländska ekonomin är liten och öppen, med stor exponering mot export, turism och råvarusektorn. Stora globala störningar som covid-19-pandemin bygger upp budgetunderskott och ökar skuldsättningen för landet.

Trots det bekräftade ratinginstitutet Fitch i slutet av oktober Islands kreditbetyg på A. Betyget motiveras med en hög BNP per capita, en stabil politisk situation och ett affärsklimat som normalt är förenligt med ännu högre kreditbetyg.

Annons

Annons

Negativa utsikter

Utsikterna för A-betyget är dock negativa, enligt Fitch, som räknar med ett BNP-ras på 8 procent i år följt av en återhämtning på 4 procent 2021 för Island.

De negativa utsikterna, som baseras på det osäkra läget för den isländska turismen i pandemin, motiveras av att nedgången kan komma att få följdeffekter inom fastighets- och banksektorn.

Turistsektorn stod för omkring 9 procent av det isländska banksystemets utlåning vid utgången av 2019.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons