Ferry: Stina Nilsson måste åka snabbare

Stina Nilsson under en tävling i Idre i november.
Stina Nilsson under en tävling i Idre i november.
SkidskytteTT

Skyttet är inte problemet.

Björn Ferry, SVT:s skidskytte-expert, menar i stället att Stina Nilsson inte har varit snabb nog i spåren.

Hur är bra är hon egentligen på att åka skidor?

Annons

Annons

Annons

Annons

Björn Ferry. Arkivbild
Björn Ferry. Arkivbild

Efter två nationella tävlingar får Stina Nilsson – som i mars i fjol avslöjade att hon skulle byta till skidskytte – till slut göra debut på den internationella scenen.

Först ut på programmet i IBU-cupen i tyska Arber: 7,5 km sprint.

Det ska bli kul att se. Man brukar säga att den som vinner en IBU-cup kan ha hyfsad chans att komma någonstans 10:e till 15:e plats i världscupen, säger OS-guldmedaljören Björn Ferry som avslutade skidskyttekarriären 2014 och numera är expert i SVT:s sändningar.

"Varit sådär"

TT: Vad tror du om Nilssons chanser?

Hon har bara åkt tävlingar i Sverige och då har det varit sådär. Hon sköt 0–1 på senaste och då var hon 43 sekunder efter Elisabeth Högberg som sköt fullt, säger han.
Det var väl en bra tävling men det känns som att det loppet kanske inte ens hade räckt till topp 40–50 i världscupen.

TT: Vad tycker du om hennes utveckling?

Jag vet egentligen inte. Man har för lite information. Men av det vi har sett hittills har hon inte åkt tillräckligt snabbt för att kunna göra några topplopp. Jag är nästan mer nyfiken över att se det, för det är det som avgör hur bra hon kan bli.
Åker hon inte fortare än de andra svenska tjejerna, då har hon en ganska lång väg till att bli en bättre skidskytt än dem.

Annons

Annons

Måste bli snabbare

TT: Skidåkningen har annars beskrivits som hennes fördel och att skyttet skulle vara det stora problemet ...

Jag vill säga att det är tvärtom. Jag tror att Stina Nilsson har höga mål, det är inte bara att vara med i landslaget och tävla. Hon vill ju bli bra. Och ska hon bli det måste hon kunna åka lika snabbt som systrarna Öberg. Minst.

TT: Så hon är för långsam, helt enkelt?

Man kanske har överskattat det. Hon har ju inte jättemånga resultat från individuella starter på 10 km. Det är inte där hon har sin meriter, säger Ferry och förklarar ytterligare genom att plocka fram en av Charlotte Kallas tävlingar där Högberg var 1.20 efter på 10 km.
Då tänker jag att Elisabeth Högberg får storstryk av systrarna Öberg i skidåkning – de kanske inte är mer än en halvminut efter Kalla – och då inser man att Stina Nilsson … Hon är ju väsentligt sämre än Kalla på 10 km skate, och då kanske det är mer rimligt att det är så.

Kan få chansen i världscupen

Björn Ferry är dock inte helt beredd på att sätta etiketten "för långsam" på Stina Nilsson. Han betonar att det är för svårt att värdera och bedöma tävlingarna som 27-åringen hittills har kört som ny skidskytt.

Det är som om Zlatan spelar en träningsmatch i division 5. Hur bra är han? Han gjorde mål. Ja, men räcker det? Det vet man inte. Han gör mål i Milan – men räcker det i EM? Det vet man inte. Den dagen hon åker i världscupen, då får vi se.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons