A-
A+

Fest och dans uppmuntras när Norge öppnar igen

Statsminister Erna Solberg (i mitten) och hennes ministrar Monica Mæland, Guri Melby och Bent Høie på fredagens presskonferens.
Statsminister Erna Solberg (i mitten) och hennes ministrar Monica Mæland, Guri Melby och Bent Høie på fredagens presskonferens.
NorgeTT-NTB

Norge avslutar återstående inhemska pandemirestriktioner klockan 16 på lördagen, meddelar regeringen i Oslo.

Du får öva på dina "moves". För i morgon är det tillåtet att släppa loss på dansgolvet, säger avgående statsministern Erna Solberg.

Annons

Annons

Bland restriktionerna som försvinner återfinns de rörande olika arrangemang och fester, såsom kravet på bordsservering. Försvinner gör även kravet på en meters avstånd till medmänniskor. Enmetersregeln har funnits i Norge sedan den 12 mars förra året.

"Nu öppnar Oslo", säger borgmästaren Raymond Johansen (Ap).

Det här har vi väntat på länge. Jag uppmuntrar alla att ta del av kollektivtrafiken, kulturutbudet och utelivet. Tillsammans får vi i gång arbetslivet, vardagslivet och kulturlivet, säger han.

Största sedan segerdagen

Ute bland krogar och klubbar är glädjen stor.

Det blir den största festdagen sedan segerdagen! säger nattklubbsägaren Johan Haanes, och refererar till glädjeyran efter Tysklands kapitulation under andra världskriget, till Verdens Gang.

Öppningsplanen kallas "En normal hverdag med økt beredskap".

Jag tror inte att allt blir precis som förut. Jag tror att det som vi har varit med om kommer att prägla oss för resten av livet, på gott och ont, säger Erna Solberg på en presskonferens.

Annons

Annons

Vissa regler kvarstår

Även in- och utreserestriktioner avvecklas, men inte lika tvärt. För EU/Schengen-området plus Storbritannien och "lila" länder hävs de på lördagen. Då träder också lättnader i kraft för "orange" områden – däribland stora delar av Sverige.

Men vissa regler i enlighet med det färgsystem Norge använder beroende på smittspridning i olika länder kvarstår.

Den allmänna internationella reseavrådan som rått för nästan hela världen upphör, men först när den löper ut den 1 oktober, alltså om en vecka. Då återgår Norge till specifika reserekommendationer för respektive land, hälsar regeringen. Resenärer ska kunna använda den nya appen Reiseklar för att hålla koll på vad som gäller.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.