A-
A+

Festivalsommaren sparkar i gång med Öland Roots

”Det är viktigt att hålla genren vid liv och därför är det viktigt att Öland Roots kör även i år', säger artisten Syster Sol.
”Det är viktigt att hålla genren vid liv och därför är det viktigt att Öland Roots kör även i år", säger artisten Syster Sol.
FestivalTT

Festivalen Ölands Roots är i full gång efter ett års coronauppehåll.

Begränsat med publik på plats – men med stora förväntningar bland arrangörer och artister.

Det är viktigt att hålla genren vid liv och därför är det viktigt att man kör även i år, säger artisten Syster Sol.

Annons

Annons

'Redan när jag skriver musik så tänker jag på scenen. När jag skapade det här albumet hade jag Öland Roots i åtanke', säger Angelica Mava som spelade redan första kvällen.
"Redan när jag skriver musik så tänker jag på scenen. När jag skapade det här albumet hade jag Öland Roots i åtanke", säger Angelica Mava som spelade redan första kvällen.
'Det går inte att beskriva vad Peps Persson betytt för reggaen i Sverige. Vi är glada över att han har varit här. Det finns många fina minnen av honom från den här platsen', säger samordnaren Linus Grebäck von Melen. Arkivbild
"Det går inte att beskriva vad Peps Persson betytt för reggaen i Sverige. Vi är glada över att han har varit här. Det finns många fina minnen av honom från den här platsen", säger samordnaren Linus Grebäck von Melen. Arkivbild
'Det som gör att vi kan köra nu är mycket tack vare stödet från Statens kulturråd. Det är bara tack vare det som vi är här i dag', säger Linus Grebäck von Melen.
"Det som gör att vi kan köra nu är mycket tack vare stödet från Statens kulturråd. Det är bara tack vare det som vi är här i dag", säger Linus Grebäck von Melen.

Under de höga talarna vid Sandbergens festplats på södra Öland har Ölands Roots arrangerats sedan 2004. Den har blivit en institution för reggaeentusiaster som samlats för att lyssna till de etablerade namnen och de nya stjärnskotten.

Men förra årets tvingades de ideella arrangörerna ställa in. Och årets festival är inte lik de tidigare. Området under tallarna som brukar varit fyllt med tältande reggaefantaster gapar tomt.

Inga festivalpass

Det går inte att köpa festivalpass utan bara biljetter till varje enskild konsertkväll. Publiken på plats är begränsad till 300 personer. Ett vanligt festivalår brukar det cirkulera omkring 7 000 personer runt festivalområdet.

Det är mer som en serie konserter. Men nästa år räknar vi med att vi ska vara tillbaka fullt ut, säger Linus Grebäck von Melen, samordnare för festivalen.

Och de som inte kan vara på plats erbjuds digitala biljetter för att följa konserterna på nätet. Bland artisterna på scen märks debutanten och stjärnskottet Angelica Mava, från Malmö. Hon stod på scen redan första kvällen.

Det här är det största jag gjort hittills, säger hon.

Hon spelade låtar från sitt debutalbum "Anonym". Titellåten handlar om hennes önskan att på ett sätt få vara anonym och i stället låta musiken tala för sig själv.

Redan när jag skriver musik så tänker jag på scenen. När jag skapade det här albumet hade jag Öland Roots i åtanke, erkänner hon.

Annons

Annons

Spelar på hemmaplan

En annan av artisterna är Syster Sol. Hon är ett av de etablerade namnen på festivalen.

Det är väl lite av min hemmaplan. Jag var med redan första året och har varit här nästan varje år sedan dess, säger hon.

Hon kommer att framföra låtar från sitt nya album "Anitya".

Det blir första gången jag kör det live. Jag har blivit ännu mer personlig och skalat av ytterligare lager kan man säga.

Hyllning till Peps

Det är otänkbar att Ölands Roots inte också skulle uppmärksamma att den svenska reggaeikonen Peps Persson gick bort för mindre än en månad sedan. Många av artisterna kommer att framföra hans låtar som en hyllning.

Det går inte att beskriva vad han betytt för reggaen i Sverige. Vi är glada över att han har varit här. Det finns många fina minnen av honom från den här platsen, säger Linus Grebäck von Melen.
Peps har betytt mycket för vår genre. Så i någon form kommer jag att uppmärksamma honom, absolut. Men jag avslöjar inget, säger Syster Sol hemlighetsfullt.

Trogna fans och coronastöd

Pandemin har slagit hårt mot festivalen. Och arrangörerna fruktade ett tag att epoken Öland Roots var över.

När vi ställde in förra året såg det mörkt ut. Artistgagerna var redan betalda. Mycket pengar var ute men vi fick inga inkomster över huvud taget, säger Linus Grebäck von Melen.

Festivalen överlevde tack vare sina fans. De efterskänkte sina biljetter och samlade in pengar för att rädda arrangörerna.

Det är därför vi finns kvar, säger Linus Grebäck von Melen.

Och att det går att arrangera en festival i år, om än i nedbantat skick, beror på Statens kulturråds coronastöd.

Det som gör att vi kan köra i år är mycket tack vare stödet, säger Linus Grebäck von Melen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!