A-
A+

FHM förlänger coronaregler för restauranger

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
CoronavirusetTT

Coronarestriktionerna för restauranger och butiker förlängs till mitten av maj.

Smittspridningen av covid-19 är för hög, anser Folkhälsomyndigheten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det handlar till exempel om att serveringsställen måste hålla stängt efter klockan 20.30, med undantag för avhämtning. För restauranger på handelsplats är endast ensamsällskap, alltså en person, välkomna.

Reglerna är Folkhälsomyndighetens och har vid vid tidigare tillfällen också förlängts. Förutom krav på restauranger måste butiker, gallerior och köpcentrum se till att folk handlar på egen hand och max 500 personer får samtidigt befinna sig på verksamheternas totala yta.

"Läget i hälso- och sjukvården är pressat och gör att restriktionerna måste ligga kvar. Att hålla avstånd till varandra motverkar spridningen av covid-19, och åtgärderna gör det möjligt för människor att hålla avstånd", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Krogbranschen har tidigare visat stor ilska över reglerna som slår hårt mot näringsidkare och som uppfattas som "märkliga". Restriktionen om att det endast är ensamätning som gäller på restauranger vid handelsplatser är ett sådant exempel, enligt Stefan Lundin som är chefsjurist på branschorganisationen Visita.

Det är en regel som inte kan betecknas som något annat är just märklig. Det är ju ingen skillnad på en restaurang i en galleria och en restaurang på annan plats, har han sagt till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?