FHM säger nej till arenaanpassad publik

Folkhälsomyndigheten nekar förslaget med arena-anpassad publik. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten nekar förslaget med arena-anpassad publik. Arkivbild.
FotbollTT

Folkhälsomyndigheten (FHM) säger nej till en procentsats som tak för publik på idrottsarenor, enligt Radiosporten.

Folkhälsomyndigheten känner inte sig bekväma med det ännu, säger Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, enligt kanalen.

Annons

Annons

Riksidrottsförbundet, Svenska fotbollförbundet och Svenska ishockeyförbundet möttes under fredagen för vidare diskussioner i publikfrågan.

Tidigare i veckan föreslog statsepidemiolog Anders Tegnell att ta efter det europeiska fotbollsförbundet (Uefa), som tänkt släppa in 30 procent av arenakapaciteten på Supercupfinalen i Budapest mellan Bayern München och Sevilla. Sedan dess har han backat från förslaget med hänvisning till trängseln som kan uppstå i samband med evenemangen.

För att det inte bara är kapaciteten i arenan som är viktig. Det är också vad som händer när personer kommer dit eller åker därifrån. Det finns en stor oro i kollektivtrafiken till exempel för att om man börjar arrangera väldigt stora evenemang i någon av de stora städerna och tar dit tusentals personer så kommer det bli ett väldigt stort tryck i kollektivtrafiken, säger Anders Tegnell till Dagens Nyheter.

I stället har ett förslag om ett utökat tak där 500 personer släpps in på arenorna lämnats in på remiss.

Vi föreslår att vi åtminstone till en början höjer gränsen från 50 till 500 på de ställen som har numrerade, anvisade sittplatser och att man sprider ut publiken så att det är minst en meter mellan de som sitter. Sedan följer vi upp det hela efter någon månad och ser om det finns möjlighet att öka publikmängden ytterligare något, sade Tegnell på en presskonferens på torsdagen.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons