FHM söker efter muterat virus i Sverige

Regeringen aviserade på måndagen att gränsen mot Danmark och Storbritannien stängs, för att förhindra spridning av det nya muterade viruset.
Regeringen aviserade på måndagen att gränsen mot Danmark och Storbritannien stängs, för att förhindra spridning av det nya muterade viruset.
CoronavirusetTT

Regeringen har infört inreseförbud från Storbritannien och Danmark för att förhindra att det muterade virus som upptäckts i länderna sprids i Sverige. Nu undersöker Folkhälsomyndigheten om det redan finns här.

Annons

Annons

Annons

Annons

Folkhälsomyndigheten koncentrerar nu sina analyser av provtagningarna till de prover som kommer från personer som kan förmodas ha smittats av det muterade viruset.

Vi samlar in ytterligare prov från förra veckan för att se hur förekomsten såg ut där, och tittar extra noga på prover från personer som varit i Storbritannien. Vi förväntar oss preliminära resultat inom en vecka, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Viktigt att vinna tid

Sverige samarbetar med andra länder för att ta reda på så mycket som möjligt om den nya virusvarianten.

Det finns en ständigt pågående dialog genom WHO och ECDC för att kartlägga var varianten har spridits och ge oss en förståelse för hur smittsam den är. Om den är 70 procent mer smittsam kommer det vara väldigt svårt att hindra spridning. Nu är det viktigt att vinna tid, speciellt när vaccinet är så nära, säger Karin Tegmark Wisell.

Exakt varför, och på vilket sätt, den nya virusvarianten är mer smittsam vet man inte tillräckligt mycket om ännu, förklarar Karin Tegmark Wisell.

Det kan vara så att virus binder lättare till människan, och att det då krävs mindre mängd virus för att bli smittad. Det kan också vara så att viruset växer snabbare, säger hon

Annons

Annons

Svårt att motverka

Än finns det inga tecken på att viruset kommit in i landet, men det är heller inte klart hur lång tid det kan ta innan viruset upptäcks.

Det beror på omfattningen. Om det funnits nu borde vi veta det. Vi följer de diagnostiska systemen, och vi ser inte tecken på det nu, säger Karin Tegmark Wisell.

TT: Om den nya virusvarianten kommer in i landet, räcker de åtgärder som vi vidtagit i Sverige till då?

Det är kontakterna som är avgörande. Om det krävs mindre smittdos så är det svårt att motverka. Då kan det krävas att det inte sker någon kontakt alls. Men det är väldigt spekulativt, säger Karin Tegmark Wisell.

TT: Ska det tolkas som att vi då går mot en total nedstängning?

Det sa jag inte. Vi får lära oss mer innan vi väger effekterna mot kostnaderna, och ta ett balanserat beslut.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons