A-
A+

Fifa får tillbaka 1,7 miljarder efter korruption

Fifa ska få tillbaka pengar som beslagtagits under korruptionsutredningen. Arkivbild.
Fifa ska få tillbaka pengar som beslagtagits under korruptionsutredningen. Arkivbild.
FotbollTT

Pengar som stulits av korrupta fotbollstjänstemän ska lämnas tillbaka till de drabbade förbunden.

Det rör sig om över 1,7 miljarder kronor, meddelar USA:s justitiedepartement.

Annons

Annons

Justitiedepartementet avslöjade den omfattande korruptionsutredningen 2015 och sedan dess har fler än 50 personer åtalats. I december 2017 dömdes två tidigare tjänstemän vid Internationella fotbollsförbundet (Fifa), Juan Ángel Napout från Paraguay och brasilianen José Maria Marin, för bland annat utpressning och bedrägeri. Ytterligare 27 personer och fyra företag har erkänt brott.

Nu står det klart att pengarna som beslagtagits under utredningen ska återlämnas till Fifa och andra drabbade förbund.

"Utredningen och åtalen har helat tiden fokuserat på att ställa tjuvarna inför rätta och att återlämna orättmätigt erhållna pengar till de som arbetar för att främja den vackra sporten", säger åklagaren Jacquelyn M Kasulis i ett uttalande.

Initialt kommer nära 230 miljoner kronor att distribueras mellan Fifa, världsdelsförbunden Concacaf (Nord- och Centralamerika samt Karibien) och Conmebol (Sydamerika), samt ytterligare nationella fotbollsförbund.

"Inte en enda tjänsteman i den här utredningen verkade bry sig om skadan man åsamkade sporten som miljoner världen över beundrar. Den enda ljuspunkten är att pengarna kommer att hjälpa de missgynnade människorna som behöver dem, inte välbärgade chefer som bara vill bli rikare.", säger Michael J Driscoll, assisterande chef för FBI:s fältkontor i New York.

"Vårt arbete är inte slutfört, och vårt löfte till alla som älskar sporten är: Vi kommer inte att ge upp förrän rättvisa skipats."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!