Fifa polisanmäler Blatter för dyrbart museum

Fifas fotbollsmuseum i Zürich, Haus zur Enge, i samband med invigningen 2016.
Fifas fotbollsmuseum i Zürich, Haus zur Enge, i samband med invigningen 2016.
FotbollTT

Fifa anklagar sin förre ordförande Sepp Blatter för att ha låtit mångmiljardbelopp gå till bygget av ett fotbollsmuseum i Zürich.

Det var vårdslöst och kriminellt att spendera så mycket pengar, anser Fifa som lämnat en egen utredning i fallet till schweiziska åklagare.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det internationella fotbollsförbundet Fifas utredning visade att projektet direkt involverade den förre ordföranden Sepp Blatter och personer kring bygget av museet Haus zur Enge, som stod klart 2016.

Den totala byggkostnaden ska ha landat på motsvarande 4,7 miljarder kronor, där 1,3 miljarder kronor användes för att renovera och möblera en kontorsbyggnad som Fifa inte äger.

Enligt avtalet som skrevs sitter också Fifa fast i ett ofördelaktigt hyresavtal som kommer att kosta förbundet 3,4 miljarder kronor tills det löper ut 2045. Det är 4,7 miljarder kronor "som kunde och borde ha gått till utveckling av fotboll", skriver Fifa på sin webbplats.

"Utredningen visade en rad misstänkta omständigheter och misstag, några som kan vara brottsliga och som därför behövs utredas ordentligt av lämpliga myndigheter", säger Fifas tillförordnande generalsekreterare Alasdair Bell.

"Därför kom vi till slutsatsen att vi inte hade något annat val än att gå till domstol, inte minst för att nuvarande ledning av Fifa har ansvar för organisationen som vi vill leva upp till även om de före oss olyckligtvis misslyckades med det."

Även Fifas etiska kommitté ska titta på ärendet.

Sepp Blatter stängdes av 2015 efter att ha varit inblandad i en stor korruptionshärva.

Blatter nekar till brott.

"Anklagelserna är grundlösa och vi tillbakavisar dem kategoriskt", säger hans advokat Lorenz Erni, enligt Reuters.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons