A-
A+

Filippinier fruktade tsunami – hamnade i skred

Räddningsarbetare i arbete i Maguindanao-provinsen.
Räddningsarbetare i arbete i Maguindanao-provinsen.
FilippinernaTT-AP-AFP

Människor i orten Kusiong befarade att en tsunami närmade sig i det väldiga oväder som drabbat Filippinerna. De flydde därför mot högre belägen mark – och hamnade i stället i ett stort jordskred.

Annons

Annons

Människor i Parang, en annan by i Maguindanao, evakuerades av kustbevakare som drog båtar med rep. Bilden togs i fredags.
Människor i Parang, en annan by i Maguindanao, evakuerades av kustbevakare som drog båtar med rep. Bilden togs i fredags.

Många människor begravdes levande, meddelar lokala myndigheter. Hittills har åtminstone 20 personer grävts fram i lermassorna som drivit fram genom byn. Mellan 80 och 100 personer befaras ännu ligga kvar där under.

Kusiong ligger i den södra delen av provinsen Maguindanao, som är en av de hårdast drabbade av de senaste dagarnas oväder.

Minnen av katastrof

Kusiongs omkring 2 000 invånare har genomgått beredskapsövningar varje år i flera årtionden för att veta vad de ska göra om och när en tsunami närmar sig. En person hade fått i särskild uppgift att varna allmänheten genom att ringa i klockor.

När människor hörde varningsklockorna ringa så sprang de upp och samlades i en kyrka på en höjd, säger Naguib Sinarimbo, inrikesminister i den självstyrande muslimska regionen.
Problemet var att det inte var en tsunami som sköljde över dem utan en stor mängd vatten och lera som kom ned från berget.

Ett 60-tal bostadshus har begravts i lera.

Byn Kusiong var även en av de hårdast drabbade i en jordbävnings- och tsunamikatastrof som drabbade Filippinerna 1976. Tusentals människor dödades och kustområden lades i ruiner.

Byborna har till och med fått lära sig ljudet av en stor våg som närmar sig baserat på minnen från dem som överlevde tsunamin, säger Naguib Sinarimbo.

Annons

Annons

Sitter fast eller saknas

Allt som allt har över 70 dödsfall hittills bekräftats i den tropiska stormen Nalgaes spår, inklusive de döda i Kusiong. Många saknas också.

Flera städer och orter har drabbats av svåra översvämningar och mängder av människor sitter fast på tak och högre belägna våningar i många orter. Fler än 168 000 personer har evakuerats landet över.

Ovädret drev vidare från Filippinernas nordvästra kust på söndagsmorgonen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.