Filmrecension: Bruksaction med många robotar

Damson Idris i rollen som Harp och ​Anthony Mackie ​som ​Leo i 'Outside the wire'. Pressbild.
Damson Idris i rollen som Harp och ​Anthony Mackie ​som ​Leo i "Outside the wire". Pressbild.
FilmrecensionTT

Den svenske regissören Mikael Håfström kan hantverket men en i grunden träig historia gör det svårt att engagera sig i explosionstäta "Outside the wire".

Annons

Annons

Annons

Annons

Danske Pilou Asbaek tittar förbi i en biroll i 'Outside the wire'. På bilden syns även Anthony Mackie. Pressbild.
Danske Pilou Asbaek tittar förbi i en biroll i "Outside the wire". På bilden syns även Anthony Mackie. Pressbild.

Året är 2036. Det pågår våldsamma strider i Östeuropa. Amerikanska trupper försöker bevara freden med hjälp av robotsoldater, som ser ut som om de har rymt från "Robocop". Drönarpiloten Harp, som brutit mot givna order under en strid, sänds till fronten för att hjälpa officeren Leo att föra vaccin till motståndsrörelsen och för att försöka hitta Victor Koval, en man som vill hitta koderna till ryska kärnvapen. Ryktet säger att Koval tänker skicka dessa mot USA.

Harp upptäcker att Leo också är en robot, men en mycket sofistikerad sådan. Han upptäcker också efter hand att Leo har en egen agenda.

Mikael Håfström fick ett internationellt genombrott med den Oscarsnominerade "Ondskan". Sedan dess har han jobbat både hemma i Sverige ("Dirigenten", "Quick") och utomlands ("Derailed", "Escape plan", "Bloodline"). Han kan hantverket, han känner sig uppenbarligen hemma i den amerikanska filmindustrin och det gör att även en i grunden rätt träig historia som denna går att se utan att man har tråkigt. Det är rappt berättat, och de ofta våldsamma actionscenerna är tajta och har närvaro.

Men det går inte att engagera sig i själva historien. Harp och Leo tar sig fram genom ett krigshärjat landskap, de samtalar lite grann och slåss och skjuter desto mera – även om detta mest är Leos jobb, Harp tittar i början mest på och kommer med invändningar. Den enda av dessa som känns engagerande är Leo, och det beror på att Anthony Mackie (känd som Falcon i Marvel-filmerna) är en så pass bra skådespelare. Han känns levande (trots att han här är en robot), till skillnad från den tråkige och nollställde Damson Idris som spelar Harp.

Pilou Asbaek tittar förbi i en biroll och Michael Kelly, som vi minns från "House of cards" har en otacksam roll som högt befäl som mest får stå och titta på stora skärmar och ge order.

"Outside the wire" är vad man brukar kalla bruksaction. Det funkar för den som nöjer sig med något som smäller och går fort, men är inget om man vill ha lite mer kött på benen. Håfström kan jobbet, men det vore roligare om han kunde göra mer jobb som den lysande tv-serien "Bloodline".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons