A-
A+

Filmrecension: Hjältehaveri i "Thunder force"

'Thunder force' följer två vänner som oväntat blir en superhjälteduo. Pressbild.
"Thunder force" följer två vänner som oväntat blir en superhjälteduo. Pressbild.
FilmrecensionTT

Det blir galet och tokigt när två medelålders kvinnor ska slåss för att rädda planeten.

Men trots att "Thunder force" innehåller alla viktiga ingredienser för en superhjältefilm, når den inte fram.

Annons

Annons

Annons

Annons

I år satsar strömningsjätten Netflix på att göra 71 originalfilmer, och "Thunder force" är en av dem. Tyvärr kan filmen snabbt placeras i kategorin hastverk, där kvantitet tycks vara ledordet.

"Thunder force" är fullpackad med ingredienser som på pappret gör sig bra i en superhjälterulle: Ett tidigt trauma som resulterar i ett livslångt sökande efter rättvisa, interstellära kosmiska strålar som av oklar anledning ger folk tokiga superkrafter, ett stort och luftigt laboratorium med knappar man ABSOLUT inte får röra men ändå kommer åt och en jakt på skurkar med endimensionell personlighet.

Sociopaterna styr

Det enda "Thunder force" inte har är en lång historia av förlagor som grundar sig i nordamerikanska tecknade serier från mitten av 1900-talet, men genom att slänga in lite bakgrundsberättelser i klassiska serierutor löser man snabbt den rotlösheten.

Handlingen inleds 1983, där vissa personer plötsligt får ovanliga krafter – tyvärr gäller det bara människor som har anlag för att vara sociopater. Världen fylls av superskurkar. Octavia Spencers rollfigur börjar forska på ämnet och bygger ett vetenskapsimperium. Hennes mindre smarta kompis Lydia (Melissa McCarthy), en alkoholiserad truckförare, klantar till sig under ett besök i labbet och plötsligt får duon egna hjältekrafter.

Annons

Annons

Måste slåss

Trots att ingen av dem har någon erfarenhet av brottsbekämpning ger de sig ut i natten för att slåss mot skurkarna, som i filmen kallas "missdårar". Hur ska det gå?

Som tur var för invånarna i staden är duon i alla fall snäppet bättre på att hantera brott än vad de är på komisk tajming.

Rollfigurerna ska kontrastera varandra – en genialisk och disciplinerad pluggis mot en osmart basebollälskare som gillar att dricka öl i tid och otid. Tyvärr faller det redan där platt.

Filmen blir genomgående plojig utan någon tydlig riktning eller originell idé – förutom att det för en gångs skull är två otränade, medelålders kvinnor som får ta på sig superhjältedräkten. Men det räcker kanske inte i konkurrensen om tittarna, när bara Netflix själva har premiär på ytterligare 70 filmer i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?