A-
A+

Filmrecension: Känslofyllt om ung kärlek

Olle Cardell och Sonja Holm som klasskompisarna Adam och Eva i den romantiska dramakomedin 'Eva & Adam'. Pressbild.
Olle Cardell och Sonja Holm som klasskompisarna Adam och Eva i den romantiska dramakomedin "Eva & Adam". Pressbild.
FilmrecensionTT

En anti-killpakt och en påtrugad kärleksgåva i form av en kanin komplicerar saker för Eva och Adam, nyblivna klasskompisar med fjärilar i magen.

Annons

Annons

'Eva & Adam' handlar om ung kärlek med (lite) förhinder. Pressbild.
"Eva & Adam" handlar om ung kärlek med (lite) förhinder. Pressbild.

När Adam flyttar från Skurup till Göteborg och börjar i en ny klass så känns det förstås lite motigt. Men den nya tillvaron blir snabbt mer intressant när han snubblar in i sin klasskamrat Eva. Oturligt nog har hon ingått en anti-killpakt med sin bästis Annika. Och Adam, är inte han egentligen ihop med den kaninälskande Molly, som skickar en massa hjärt-emojier från Skåne?

Filmen bygger på Måns Gahrton och Johan Unenges serie "Eva och Adam" och är något uppdaterad jämfört med tv-serien från 1999 och långfilmen som gjordes 2001. Samtliga unga skådespelare imponerar. Sonja Holms riot grrrl-aktiga Eva är en hjältinna att heja på, med två underbara brorsor som också bidrar till filmens varma stämning.

Olle Cardell spelar sin mjuke och fine Adam med massor av charmig energi. Lukas Wetterberg och Stella Klintberg Marcimain i rollerna som huvudpersonernas kompisar är viktiga för handlingen och levererar inte en enda falsk ton i filmens lite mer allvarliga delar.

Historien är laddad med stora och små åldersadekvata problem. Här behandlas rädsla för föräldrars skilsmässor, pirriga nya erfarenheter som ryska posten och funderingar på om man ska eller inte ska åka med på klassresan.

Det gör den oskuldsfulla "Eva & Adam" till en befriande mysig film, som hämtar inspiration från en visuellt tydlig Ella Lemhagen-tradition och de senare versionerna av Sunes och Berts äventyr. (Och nog finns här en liten blinkning till Roy Anderssons klassiska fotbollsplans-dramatik i "En kärlekshistoria"?)

Även om "Eva & Adam" är lättsamt berättad saknas inte de stora känslorna, vilket understryks av ett finstämt foto som inte missar att ta tillvara på de unga skådespelarnas register.

Då får man väl bortse från petitesser som att ingen pratar varken skånska eller göteborgska. För den tänkta mellanstadiepubliken bjuds det på svek, humor och romantiska förvecklingar i massor, som säkerligen engagerar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!