A-
A+

Filmrecension: Storheten finns i detaljerna

Rollfiguren Mahmod Azziz (Kardo Razzazi) kommer i kontakt med en knarkkung, spelad av Claes Månsson. Pressbild.
Rollfiguren Mahmod Azziz (Kardo Razzazi) kommer i kontakt med en knarkkung, spelad av Claes Månsson. Pressbild.
FilmrecensionTT

I "Suedi" ligger storheten i detaljerna. Det är en otroligt humoristisk film om drömmen att uppfattas som svensk – men som mot slutet blir lite väl kidnappad av sitt eget drama.

Annons

Annons

Mahmod Azziz (Kardo Razzazi) försöker att passa in med sin partners familj – utan att röja sin riktiga identitet. Pressbild.
Mahmod Azziz (Kardo Razzazi) försöker att passa in med sin partners familj – utan att röja sin riktiga identitet. Pressbild.

Svenskar älskar av någon anledning när man driver med svenskheten. Engelskspråkiga komiker som av olika skäl har fastnat i det blågula landet i norr behöver i princip bara nämna ordet "fiiiika!" i en dunkel stand up-källare för att få publiken att riva av ett garv.

Regissören och manusförfattaren Manuel Concha skildrar svenskheten via en annan ingång – utanförskapet – och lyckas skapa en lättsam och smärtsam humor, fri från billiga poänger.

"Suedi" inleds med att Mahmod Azziz (Kardo Razzazi), som kommer från en invandrartät betongförort, tillsammans med sina två vänner hittar 90 miljoner kronor undangömda i skogen. Vännerna använder kapitalet för att flytta utomlands, köpa paradisöar och leva det goda livet, men Mahmod Azziz har en annan dröm: Att bli svensk.

Han skaffar blå linser, en ny frisyr, hyr ett hus på Lidingö och betalar en talpedagog 17 000 för att putsa bort rinkebysvenskan. Dessutom byter han namn till Sebastian och träffar en flickvän från överklassen. Men en dag upptäcker han att sedlarna är på väg att bli ogiltiga – och han måste hitta ett sätt att tvätta 30 miljoner kronor på två veckor.

Suzanne Reuter och Johan Ulveson är perfekta som de stereotypa rika svärföräldrarna, och mer Lorry-feeling blir det när Claes Månsson dyker upp som knarklangare. Filmen bjuder även på flera överraskande inspel från artist- och kändiseliten – som med utmärkt distans spelar sig själva.

Filmens storhet ligger i detaljerna, i de mest lågmälda skämten och vardagsskildringarna. Humorn möter allvar och petar samtidigt i ett rejält varigt samhällssår.

"Suedi" bär ett stort släktskap med Erik Lundins låt med samma titel från 2015. Båda verken skildrar träffsäkert en liknande typ av utanförskap, där man inte uppfattas som svensk trots att man har "har druckit mer svensk mjölk än en svensk kalv", som Kardo Razzazis rollfigur säger i filmen.

Men den där klassresekomedin måste också knytas ihop på något sätt – i ett trassel av lögner och dramatik. Kidnappad av sitt eget drama blir "Suedi" lite väl schablonartad när de sista, om än actionfyllda, minuterna närmar sig.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.