Filmstaden stänger sina biografer

Sveriges största biografkedja, Filmstaden, stänger alla sina biografer under fyra veckor.
Sveriges största biografkedja, Filmstaden, stänger alla sina biografer under fyra veckor.
FilmTT

Åtta personer per salong räcker inte. Biografkedjan Filmstaden stänger alla sina biografer från den 24 november.

Det här blir en otroligt utmanande situation, säger marknadsdirektör Helena Eklund.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Beskedet om att taket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sänks till max åtta personer kom som en chock för filmbranschen, det vittnar många samtal som TT har haft efter regeringens besked, så även för Filmstaden, Sveriges största biografkedja.

Vi visste inte om att det här var något man tittade på. Men om det nu blir så efter den aviserade remissrundan så inser vi att vi måste stänga hela kedjan från den 24 november och i fyra veckor, säger Helena Eklund.

Hänvisar till Tegnell

Remissrundan ska vara klar på torsdag. Filmstaden hänvisar dock till ett uttalande av stadsepidemiolog Anders Tegnell i SR:s "Studio ett" på måndagen där han svarar följande på en fråga om vi kan gå på bio nu – ett svar som trots allt väcker vissa förhoppningar i filmbranschen:

Ja, det här gäller nu liksom alla olika verksamheter som kräver tillstånd, men bion gör inte det. Det finns olika regleringar för olika delar av vårt samhälle, men grunden är att man ska inte gå till ställen där man riskerar att det kan vara trångt, där man riskerar att träffa personer nära som man inte träffar annars.

Annons

Annons

Julen i fara

Vad som sker efter den aviserade fyraveckorsperioden är oklart. Man vet inte heller när nya direktiv kan komma. Men att den viktiga julen är i fara verkar stå utom rimligt tvivel.

Det är högsäsongen, så det är svårt att överblicka konsekvenserna och väldigt tråkigt, juldagen är hela Sveriges biodag. Vi får se om vi kan öppna till dess, det beror också på distributörerna och filmbolagen och hur de ser på att släppa film under julen under de här osäkra premisserna.

TT: Hur länge kan ni härda ut?

Det är jättetufft, det är klart att det får enorm betydelse. Vi kommer att behöva stöd. Annars går det inte.

TT: Vad menar du då?

Vi måste ha intäkter för att överleva, så är det ju. Vi förstår att man måste vara med och bekämpa pandemin men senast i dag pratade vi med Folkhälsomyndigheten i ett möte om individuella lösningar för olika verksamheter. Bio är ändå en sådan kontrollerad miljö och man sitter stilla och är tyst. Ingenstans i världen har man spårat smitta till biografbesök. Det här blir en otroligt utmanande situation, säger Helena Eklund.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons