A-
A+

Finland: 80 procent fullvaccinerade

Finlands statsminister Sanna Marin.
Finlands statsminister Sanna Marin.
FinlandTT-SPT

Finland har nått sitt vaccinationsmål på 80 procent.

Trots det förväntas en del restriktioner att förlängas, enligt statsminister Sanna Marin.

Annons

Annons

På onsdagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd att 80 procent av alla finländare som är tolv år eller äldre är fullvaccinerade mot covid-19. Över 85 procent inom samma åldersgrupp har tagit första sprutan.

Finlands strategi var tidigare att slopa samtliga restriktioner när vaccinationsmålet på 80 procent nåddes. Men det verkar som att en del restriktioner får bli kvar, på grund av den ökande smittspridningen.

Finlands statsminister Sanna Marin säger att 80 procents vaccinationstäckning inte räcker utan att Finland bör försöka nå 90 procent. Detta kan uppnås med mer offensiva sätt.

Jag misstänker att man inom social- och hälsovården för hand måste gå igenom dem som inte tagit vaccinet. En del områden har redan börjat med att kontakta varje enskild person för att fråga om hen vaccinerat sig, varför inte och om hen kan tänka sig att ta vaccinet, säger Marin i samband med en regeringssammankomst om coronaläget.

På onsdagen vårdades 34 personer för covid-19 på intensivvårdsavdelning i Finland.

1 209 dödsfall med covid-19 har konstaterats i landet, som har en befolkning på lite mer än 5,5 miljoner. Omkring 165 000 personer i Finland bekräftats smittade med covid-19 sedan pandemin startade.

I Sverige har totalt 15 076 med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 1 180 519 personer har bekräftats smittade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.