A-
A+

Finland första lag till VM-kvartsfinal

Finland kan fira att kvartsfinalplatsen i ishockey-VM är säkrad.
Finland kan fira att kvartsfinalplatsen i ishockey-VM är säkrad.
IshockeyTT

Regerande världsmästarna Finland är som första lag klart för kvartsfinal i ishockey-VM.

Stortalangen Anton Lundell låg bakom båda målen i 2–1-segern mot Tyskland.

Annons

Annons

När Finland tog VM-guld för två år sedan var det sensationellt då det var med ett lag helt utan NHL-spelare. I år har finländarna bara två spelare (Arttu Ruotsalainen och Olli Määttä) från den nordamerikanska ligan, men verkar vara något på spåren också under VM i Riga.

Efter 2–1 mot Tyskland på lördagen, den fjärde segern på fem matcher, är Jukka Jalonens mannar som första lag klart för kvartsfinal. De återstående matcherna mot Lettland och Kanada kan inte ändra på det.

Finland dominerade matchen mot Tyskland, men någon enkel trepoängare var det inte tal om. Supertalangen Anton Lundell stänkte in 1–0 i powerplay i första perioden, men tyskarna kvitterade i den andra genom Korbinian Holzer.

Och i tredje perioden fick Tyskland ett strålande läge att ta ledningen, när Iiro Pakarinen visades ut för hög klubba. Men trots bra tryck mot det finska målet fick tyskarna inte hål på Jussi Olkinuora.

I stället åkte de på en kalldusch så fort det numerära överläget var över.

Finland bröt i mittzon och ställde om snabbt när Anton Lundell kom i ett två mot ett-läge tillsammans med Arttu Ruotsalainen. Lundell lade över pucken på sin backhand och serverade perfekt Ruotsalainen, som lyfte in 2–1 i nättaket.

Tyskland tog ut målvakten under slutminuterna, men Finland stod emot.

Med två matcher kvar att spelar toppar Finland grupp B på 13 poäng, en före USA. Kazakstan är trea på 10 poäng (en match kvar att spela) och Tyskland har just nu den sista slutspelsplatsen på nio poäng. Där bakom har både Lettland (8 poäng) och Kanada (6 poäng) fortfarande chans att gå vidare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!