Finland hämtar hem IS-anklagade familjer

Finland har hämtat hem kvinnor och barn från al-Hol-lägret i Syrien. Arkivbild från 2019.
Finland har hämtat hem kvinnor och barn från al-Hol-lägret i Syrien. Arkivbild från 2019.
FinlandTT-AFP

Finland har hämtat hem två kvinnor som misstänks ha varit anslutna till terrororganisationen IS i Syrien, tillsammans med deras barn.

Annons

Annons

Annons

Annons

Utrikesdepartementet meddelar att landet är förpliktigat att ta hänsyn till barnens rättigheter och att detta endast kan ske genom att de förs till Finland.

Kvinnorna och de totalt sex barnen har hållits i lägret al-Hol i Syrien, tillsammans med tusentals andra utländska medborgare som anklagas för att ha varit en del av IS.

Deras framtid i Finland kommer att avgöras av socialtjänsterna i de kommuner där de placeras, meddelar en företrädare för social- och hälsovårdsdepartementet vid en myndighetsgemensam presskonferens.

Där säger det särskilda sändebudet Jussi Tanner att kvinnorna inte bedöms utgöra säkerhetsrisker, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Repatrieringarna sker efter förhandlingar och i samarbete med Tyskland, som hämtar hem tre kvinnor och tolv barn. Finland har hämtat hem kvinnor och barn tidigare och Jussi Tanner säger att det finns ytterligare omkring 15 barn som är finländska medborgare i al-Hol-lägret. Finländska myndigheter har inte glömt bort dem, betonar han.

I lägret finns också många barn med svenskt medborgarskap. Hjälporganisationer bedömde tidigare i år att det var åtminstone ett 50-tal. Ett fåtal har hämtats till Sverige och myndigheterna har varit förtegna om eventuella förhandlingar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons