A-
A+

Finland räknar med utdragen Natoprocess

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på Natomötet i Berlin förra helgen. Arkivbild.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto på Natomötet i Berlin förra helgen. Arkivbild.
PolitikTT

Att komma överens med Turkiet om medlemskap i Nato kommer att ta flera veckor, bedömer Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna).

Jag är optimistisk till att vi når en lösning på problemen, men det kan ta tid, säger han till Yle.

Annons

Annons

Enligt Haavisto är Finland berett att ge Turkiet de garantier som krävs för att landet ska godkänna Finland och Sverige i försvarsalliansen Nato. Det handlar exempelvis om att mer noga följa den kurdiska gerillagruppen PKK och kopplingar till terrorism.

Fast ansökningsprocessen lär inte gå snabbt, flaggar han för:

För några dagar sedan sade jag att det här är en fråga som åtminstone diskuteras i flera dagar. Nu kan jag med försiktighet säga att det här kommer att diskuteras i flera veckor, säger Pekka Haavisto i en intervju för Yle Uutiset.

Han talar om en möjlig lösning till slutet på juni då Nato håller ett toppmöte i Madrid.

På lördagen talade president Sauli Niinistö med Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan och förde då fram Finlands vilja att bekämpa terrorism och försäkrade att Finland noggrannare ska följa PKK som är terrorstämplat i EU, berättar Pekka Haavisto.

Samtidigt betonar utrikesministern att Finland inte kan utlämna PKK-medlemmar eller personer till Turkiet för påstådd koppling till organisationen.

I PKK-frågan sätter Turkiet mer press på Sverige, konstaterar Pekka Haavisto med påpekandet att den svenska riksdagen har ledamöter med kurdisk bakgrund. Men i ansökningsprocessen fortsätter Finland och Sverige sida vid sida i samma takt, är hans budskap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.