A-
A+

Finland säger "kyllä" till EU:s coronastöd

Finland har godkänt stödpaketet, bilden är från den utdragna debatten.
Finland har godkänt stödpaketet, bilden är från den utdragna debatten.
FinlandTT

Med knapp marginal har Finlands riksdag godkänt EU:s jättelika coronastödpaket. Omröstningen var försenad på grund av en långdragen debatt med inslag av folksagor och bibelavsnitt.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det började med en het politisk debatt om finansieringen av EU:s återhämtningspaket på 750 miljarder euro och unionens långtidsbudget och slutade med timslånga monologer – ibland med högläsning ur Rödluvan och vargen. Sannfinländarnas filibusterkupp försenade omröstningen med en vecka men nu har riksdagen i Helsingfors godkänt det coronastödpaket som väckt starka känslor i Finland.

Det krävdes 132 röster för att stimulanspaketet skulle godkännas och ja-sidan lyckades få ihop 134, det vill säga en knapp marginal. 57 riksdagsledamöter röstade nej och åtta avstod eller var frånvarande.

Måste godkännas

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) fick besked via sms från sin finländska kollega under veckans pågående EU-ministermöte i Coimbra i Portugal.

Den finska ministern är inte här, för hon var tvungen att stanna hemma och rösta. Och det var ju tur det, för det blev ganska knappt, konstaterar Dahlgren.

Formellt gällde omröstningen EU:s så kallade egnamedelsbeslut, som slår fast hur EU-budgeten finansieras. Beslutet måste godkännas av alla EU-länder och ett finländskt nej hade fällt hela den uppgörelse kring långtidsbudget och coronastöd som EU-länderna mejslade fram under stor möda och långa nätter i fjol somras.

Efter Finlands ja behövs nu även klartecken från Österrike, Nederländerna, Polen, Ungern och Rumänien.

Bedömningen härnere är väl att det inte är samma svårigheter i något av de återstående länderna, säger Dahlgren.

Annons

Annons

Snart lokalval

Den politiska osämjan i Finland kan delvis förklaras av ett missnöje över att landet, som har klarat sig relativt bra i pandemin, genom fonden skulle skuldsätta sig för stöd som främst kommer att gå till mindre ekonomiskt stabila länder i södra Europa.

En annan faktor som kan ha spelat in är kommunalvalet i juni. Sannfinländarna kämpar i motvind sedan partiets kärnfråga invandring hamnat i skymundan under pandemin. Bedömare menar att det därför kan löna sig för partiet att istället profilera sig genom sitt EU-motstånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!