A-
A+

Finländare uppmanas ställa in hemmafester

I helgen deltog några hundra personer i en demonstration mot regeringens restriktioner i centrala Helsingfors.
I helgen deltog några hundra personer i en demonstration mot regeringens restriktioner i centrala Helsingfors.
FinlandTT

För att stoppa virusspridningen föreslår regeringen i Finland kraftigt begränsad rörelsefrihet för invånarna i Helsingfors och Åbo.

Det handlar om att minimera sociala möten i den privata sfären, säger Mika Salminen, Finlands motsvarighet till Anders Tegnell.

Annons

Annons

Regeringspartierna har diskuterat frågan i flera dagar, och i onsdags presenterades ett utkast till en lag, som bland annat begränsar rörelsefriheten i Helsingfors och Åbo.

Regeringen uppger i ett pressmeddelande att det "viktigaste målet med begränsningarna av rörelsefriheten är att minska antalet möten och nära kontakter mellan människor, eftersom coronavirussjukdomen sprider sig snabbt och okontrollerat i vissa områden".

På en pressträff motiverar statsminister Sanna Marin och Mika Salminen, chef för hälsosäkerhetsavdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd, förslaget att kraftigt inskränka människors samvaro.

Salminen säger sådana begränsningar är det sista redskapet som finns kvar i kampen mot covid-19, rapporterar den finländska nyhetsbyrån SPT.

Marin säger att bland annat att man inte kan ha fester hemma med inbjudna gäster.

Det handlar om att minimera sociala möten i den privata sfären. Det är nämligen i hemmen och i det sociala privatlivet som smittan sprider sig som mest nu, säger Salminen.

Fallen ökar

Enligt ett utlåtande från Institutet för hälsa och välfärd, THL, har 9 183 fall registrerats i Finland de senaste två veckorna, vilket är 13,4 procent av det totala antalet fall som landet har haft sedan pandemin startade.

Framtiden ser inte bra ut. Om vi fortsätter med samma restriktioner som nu kan vi nå över 1 000 fall per dag i maj. Risken för att det går dåligt är stor, sade Mika Salminen till Yle tidigare.

De senaste två veckorna har restauranger och barer varit stängda i stora delar av Finland, men de nuvarande restriktionerna räcker inte, enligt regeringen.

Syftet med lagen är att minska på onödiga sociala kontakter. I hemmen ordnas till exempel fester, där smittan sprids. Det här vill vi försöka begränsa, sade socialdemokratiska Sanna Marin till Yle i onsdags.

Även om det enligt lagen blir förbjudet att lämna sitt hem, så finns det en rad undantag. Bland annat får man fortfarande handla mat, tanka bilen, besöka läkare, ta sig till jobb och skola och motionera med upp till två andra – på säkerhetsavstånd. Barn under 14 år får också gå ut och leka.

För den som bryter mot munskyddsplikten väntar böter på 40 euro (drygt 400 kronor).

Om den nya lagen antas av riksdagen kommer den behöva att förnyas var tredje vecka och gälla som längst till den 14 maj. Förhoppningen från förespråkarna är att den ska träda i kraft så fort som möjligt, men antagligen sker det inte före påsk.

Det är fortfarande oklart exakt hur och när förslaget behandlas.

Annons

Annons

"Inga kunder"

Branschorganisationen Företagarna (Yrittäjät) är kritisk, och anser att småföretagarna kommer att bli hårt drabbade.

"Det blir löjligt att slå fast att det är möjligt att bedriva verksamhet när det är praktiskt omöjligt med restriktionerna. Till följd av restriktionerna så har du praktiskt taget inga kunder", säger arbetsmarknadsdirektören Janne Makkula i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån STT.

Oppositionen är motståndare till lagförslaget, och regeringspartierna är något splittrade. Enligt Hufvudstadsbladet var Svenska folkpartiet, De Gröna och Vänsterförbundet skeptiska till att begränsa grundläggande rättigheter. Partierna gav med sig eftersom undantagen ändå var så pass omfattande. Man kan i och för sig fråga sig om lagen då gör någon skillnad, men Institutet för hälsa och välfärds önskemål om rörelserestriktioner har vägt tungt.

Det ska finnas vattentäta motiveringar till varför det är nödvändigt. Men De gröna tar experternas oro på allvar, säger De grönas gruppledare Emma Kari till tidningen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!