A-
A+

Finlands mardröm: Föll i premiären i hemma-VM

USA besegrade Finland med 4–1 i Tammerfors.
USA besegrade Finland med 4–1 i Tammerfors.
IshockeyTammerfors, TT:s utsände

VM-guldfavoriterna Finland inledde ishockey-VM hemma i Tammerfors med förlust. Detta efter att USA vänt underläge till 4–1-seger efter två mål av Buffalo-stjärnan Alex Tuch.

De är regerande VM- och OS-mästare och riktigt bra. Publiken var med från början, men att kunna tysta publiken lite är ett lyft för oss och betyder mycket för vårt självförtroende, säger Tuch till TT.

Annons

Det vankades stormatch direkt i ishockey-VM. Regerande världsmästarna Finland tog emot USA på hemmais i Tammerfors.

Anförda av superstjärnan Mikko Rantanen, till vardags i Colorado, tryckte Finland gasen i botten direkt. Men USA spelade uppoffrande och första perioden såg således länge ut att sluta 0–0.

De regerande världsmästarna ville dock annorlunda och med knappt tre minuter kvar av perioden pangade Teemu Hartikainen 1–0 till Finland i numerärt överläge.

Amerikansk vändning

USA gav dock inte upp och dominerade period två. Vilket även gav utdelning, efter drygt halva perioden, när Cutter Gauthier kvitterade till 1–1 med ett snärtigt handledsskott.

I tredje perioden fortsatte USA att dominera – med drygt tio minuter kvar att spela snurrades den finländska defensiven upp rejält – och Drew O'Connor kunde distinkt sätta 2–1. Kort efteråt utökade Alex Tuch på till 3–1 efter fint förarbete av Rocco Grimaldi. Med 41 sekunder kvar pricksköt Tuch 4–1 i tom kasse.

Det kändes bra, jag hade massor av chanser, skönt att jag fick utdelning i tredje perioden, säger Tuch.

Missnöjda lejon

Lejonen var dock inte nöjda med sin insats. Chans till revansch kommer dock redan i morgon när värdnationen möter Tyskland.

Vi har saker att förbättra som kommer att göra stor skillnad. Vi kan spela mycket bättre och det kommer vi att göra redan i morgon, säger Sakari Manninen.

TT: Vad är viktigast att förbättra?

Vi är för långt ifrån varandra och måste hjälpa den som har pucken mer. Vi behöver prata mer så att vi kan behålla pucken och skapa mer offensiv, säger Manninen.

Utöver Finland och USA spelar även Sverige, Danmark, Frankrike, Tyskland, Ungern och Österrike i grupp A.

I den första matchen som spelades i Riga besegrade Tjeckien Slovakien med 3–2.

Ishockey-VM spelas i Tammerfors och Riga mellan 12-28 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.