Finländsk virusexpert: "För hårda mot äldre"

Hanna Nohynek är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland.
Hanna Nohynek är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland.
CoronavirusetTT

Finland har hittills klarat coronapandemin bättre än de flesta andra europeiska länder.

Men så här i backspegeln kan jag se att det blev onödigt hårt för de äldre, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

Annons

Annons

Annons

Annons

Finland införde tidigt under pandemin strikta och omfattande restriktioner. Medan Sveriges dödstal i covid-19 nu har passerat 8 000 ligger Finlands dödstal fortfarande under 500. Antalet bekräftade sjukdomsfall är också mindre än en tiondel av Sveriges.

Jag tycker att Finland har varit mycket framgångsrikt, om man ser till dödstalen och hur många som har smittats. Vi ska vara glada att sjukdomen inte utvecklades till samma mardröm här som i många andra europeiska länder, säger Hanna Nohynek.
Hur mycket det sedan beror på ren tur, eller ledarskapet och de åtgärder som regeringen satte in är svårt att säga, tillägger hon.

Rädsla och ensamhet

TT: Finns det något som ni ångrar i hanteringen av pandemin?

Många äldre uppfattade det som att regeringen beordrade dem att stanna hemma, medan det i själva verket var en rekommendation. Det skapade mycket rädsla och gjorde dem onödigt ensamma och isolerade. Och det är fortfarande många som är väldigt rädda för att lämna hemmet och gå ut, säger Hanna Nohynek.

Hon önskar att folk skulle ha gjort lite mer egna bedömningar, för att komma ut men ändå hålla ett säkert avstånd till andra människor.

Det kan vara mycket farligt för äldre människor i långa loppet, den här känslan av ensamhet – och att muskelstyrkan och koordinationen försämras om man bara stannar hemma i stället för att gå ut, säger Hanna Nohynek.

Annons

Annons

Stängda skolor

En annan sak som hon tycker blev mindre lyckad var beslutet att så snabbt stänga landets grundskolor.

Barnen har inte varit en så drivande kraft i smittan som man först befarade, och skolstängningen har ökat ojämlikheten. Det finns många barn som inte har så goda hemförhållanden. De har lidit betydligt mer än de barn som har trygga och säkra förhållanden i hemmet, säger Hanna Nohynek.

TT: Sveriges strategi är omdebatterad. Hur ser du på den?

Jag tycker det är fel att kommentera andra länders strategier i det här läget. Det är alltid lätt att vara efterklok, men när man ska fatta beslut inför något helt okänt så kommer det ibland att bli rätt och ibland mindre bra, säger Hanna Nohynek.

Hålla pandemin på låg nivå

TT: När tror du att den här pandemin tar slut?

Med tanke på att det finns en reservoar i djurvärlden för det här viruset, så är det nog så att det är här för att stanna hos oss. Det innebär att vi måste se till att vaccintäckningen hålls på en hög nivå.
Jag är förhoppningsfull att den immunitet vi kan få från vaccinet kan hålla pandemin nere på en mycket låg nivå, nära noll. Men det kommer nog att förekomma mer eller mindre stora utbrott även i framtiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons