Finnkamp – på nya villkor: "Många prövningar"

Förbundskaptenen Karin Torneklint i det utrymme där svenska laget håller till.
Förbundskaptenen Karin Torneklint i det utrymme där svenska laget håller till.
FriidrottTT:s utsända

Visst är det, som vanligt, Sverige mot Finland.

Men annars är det mycket som är långt i från det vanliga i årets Finnkamp.

Det har varit så många prövningar, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Annons

Annons

Arenan i Tammerfors är inte ens halvfull. Ungefär 2 000 personer har intagit sina platser när Finnkampen 2020 startar på lördagseftermiddagen. Dessutom är de finländska supportrar allihop. För inresande svenska supportrar gäller 14 dagars karantän.

Det är skitkul att det är så mycket folk på läktarna. Det gör jättestor skillnad, säger släggkastaren Ragnar Carlsson som slog personbästa när han kastade 71,99.

TT: Även om det nästan bara är finländska supportrar?

Ja, det är mycket ljud och bara det slår igång något hos en.

Även i kulisserna är det mesta annorlunda. Det svenska laget hålls isolerat i en helt egen del av arenan, och på löparbanorna springer man inte på varannan bana utan finländare för sig och svenskar för sig. Även startblocken särskiljs mellan länderna.

Överallt, både ute på arenan och i utrymmena bakom, står bord med handspritflaskor.

Det känns bara helt fantastiskt att vi är här, det har varit så många prövningar under sista veckan så att det känns bara så härligt att vi har fått med oss hela truppen och att vi lyckats få till alla tester, säger förbundskapten Karin Torneklint.

"Lite annorlunda"

TT: Hur tycker du att era förutsättningar på arenan är?

Det är inga problem. Det är bara lite annorlunda men det är inget som förändrar våra förutsättningar. Vi har två fina rum där nere med massor av god mat. De har gjort allt de kan för att vi ska känna oss välkomna.
På uppvärmningen har de delat av jättebra så att vi värma upp där vi vill värma upp och finländska laget bredvid med ett staket mellan.

Det svenska laget har dessutom fått en annorlunda start på tävlingen. Man flög till Tammerfors vid 11.30 på lördags förmiddagen.

På storbildsskärmen på arenan visar man under invigningen bilder från när det svenska laget anlände till Tammerfors på lördagen. Bilderna visar Daniel Ståhl ,iförd munskydd, som visar upp intyget i passkontrollen som gör att han får komma in sitt andra hemland.

Annons

Annons

Flyger åtta på morgonen

Ikväll ska svenskarna flyga hem igen och på söndagen flyger man hit ett nytt gäng.

Det blir tidigare i morgon (söndag), då flyger vi 08.05.
Det är klart att det varit lite svårare att få med alla vi ville ha med, det är färre som dubblerar. Men hela det här året har varit speciellt så det är inget unikt.

TT: Hur har de tävlande hanterat förutsättningarna?

Ofta när vi är ute och reser på olika mästerskap är det nästan alltid struligt. Så de är vana. De flesta ställer upp fantastiskt bra, säger Karin Torneklint.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons