A-
A+

First Aid Kit: Cohen kändes som en släkting

Klara Söderberg och Johanna Söderberg släpper albumet 'Who by fire'
Klara Söderberg och Johanna Söderberg släpper albumet "Who by fire"
MusikTT

First Aid Kit hyllar idolen Leonard Cohen med ett maxat livealbum.

Vi ville att temat skulle vara "Who by fire", som handlar om döden. Att det skulle vara som en begravning för honom, säger Klara Söderberg.

Annons

Annons

Klara Söderberg och Johanna Söderberg i First Aid Kit släpper Cohenskivan 'Who by fire'. Sedan väntar ny musik som förhoppningsvis släpps nästa år. Arkivbild.
Klara Söderberg och Johanna Söderberg i First Aid Kit släpper Cohenskivan "Who by fire". Sedan väntar ny musik som förhoppningsvis släpps nästa år. Arkivbild.

Det började när Dramaten 2016 frågade om First Aid Kit ville sätta upp en föreställning på stora scenen. Bara dagar tidigare hade syskonduons musikhjälte Leonard Cohen dött. Samtidigt valdes Donald Trump till president i USA – och det var snöstorm, minns Klara Söderberg. De befann sig mitt i en sorgeprocess när de fick idén att ta sina Cohentolkningar till nationalscenen.

Cohen var verkligen en poet, inte bara låtskrivare. Att få använda Dramatens resurser med skådespelare – scenen – det blir ett allvar i det, säger Klara Söderberg.

Det blev bara fyra föreställningar. Parallellt arbetade duon med sitt album "Ruins". Konserten gästades av bland andra Annika Norlin och Frida Hyvönen och spelades in för att visas på SVT Play. När systrarna Söderberg hörde inspelningen igen, i nutid, började de tänka på att släppa allt som ett album. De rekommenderar lyssnarna att höra på den tjugospåriga skivan från början till slut, helst på vinyl, för rätt känsla.

"Kär direkt"

Deras intresse för Leonard Cohen väcktes i tonåren.

En av våra största förebilder, Conor Oberst, pratade mycket i intervjuer om att han var inspirerad av Cohen. Vi satte på Cohen och "Suzanne" var det första vi hörde. Jag blev kär direkt, säger Johanna Söderberg.
Det kändes som att vi kände honom, fast vi inte gjorde det. Som att han var en avlägsen släkting, säger Klara Söderberg.

Förutom "Who by fire" arbetar syskonduon med mer ny musik, som de hoppas kunna släppa 2022.

Coronaåret har samtidigt gått till annat än musiksatsningar och karriärtankar – i juni förra året blev Johanna Söderberg mamma.

Det var vältajmat, jag är väldigt tacksam för all tid jag har fått med min dotter. Alla andra har ju levt som att de är gravida eller har barn, ingen har kunnat gå ut eller göra någonting. Det har varit väldigt skönt, jag känner inte att jag missar någonting, säger Johanna Söderberg.

Annons

Annons

"Gjorde sinnessjuka saker"

Samtidigt har det tillfälligt konsertfria livet lämnat tid för eftertanke och omvärdering. På sin senaste turné gjorde First Aid Kit 140 spelningar på ett år.

Vi flög typ till Japan och gjorde intervjuer i åtta timmar, sedan flög vi direkt hem igen. Det var galenskap, hela världen var vår och vi kunde göra vad som helst utan att tänka på miljön. Det var sinnessjuka saker vi gjorde, säger Johanna Söderberg, och konstaterar att hon inte har varit hemma så här länge sedan hon var 17 år.

Men när den nya skivan kommer på tal blir de lite mer hemlighetsfulla. Skrivprocessen väntas pågå året ut, och musiken går eventuellt i en mer positiv riktning än tidigare.

Det kommer inte att vara en "break up"-skiva. Tror vi! säger Johanna Söderberg
Förhoppningsvis inte! säger Klara Söderberg, och skrattar.

Rättat: I en tidigare version angavs fel årtal för när Dramaten ställde frågan till First Aid Kit.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!