A-
A+

Fis-chef öppnar för rysk skidcomeback

Julia Stupak, en av världens bästa längdåkare, kan vara tillbaka i världscupen i vinter. Internationella skidförbundet har antytt att avstängningen av ryska skidåkare är på väg att tas bort. Arkivbild.
Julia Stupak, en av världens bästa längdåkare, kan vara tillbaka i världscupen i vinter. Internationella skidförbundet har antytt att avstängningen av ryska skidåkare är på väg att tas bort. Arkivbild.
SkidorTT

Skidvärlden är på väg att välkomna tillbaka ryska utövare redan i vinter. Det säger Michel Vion, generalsekreterare i Internationella skidförbundet.

Vi börjar närma oss att kunna öppna dörren för att tillåta det ryska förbundet att delta.

Annons

Annons

Skidskyttet beslutade i förra veckan att stänga av Ryssland och Belarus även kommande säsong.

Från Internationella skidförbundet (Fis) låter det tvärtom som att det snart är dags att åter välkomna ryska och belarusiska idrottare. Trots att kriget i Ukraina fortsätter och Rysslands president Vladimir Putin i veckan öppnat för att skicka ytterligare 300 000 soldater till Ukraina.

Anledningen är att tongångarna hos Internationella olympiska kommittén (IOK), vars rekommendation väger tungt, förändrats på sistone.

Sport och politik

Fis generalsekreterare Michel Vion lyfte saken under en konferens i Planica, där skid-VM avgörs i början av nästa år, den här veckan.

Just nu kvarstår avstängningarna mot Ryssland och Belarus. Men det verkar som att IOK, och ordförande Thomas Bach – som nu träffar olika förbund, både för sommar- och vintersporter – börjar tänka på att mer eller mindre öppna dörren igen. För att sporten ska kunna vara, och borde vara, frikopplad från det politiska, sade Michel Vion.

Det kommer dröja minst några veckor, troligen månader, innan det blir verklighet. Men redan i vinter verkar både ryssar och belarusier kunna komma tillbaka in i värmen.

Annons

Annons

Alpina premiären för nära

Då pratar vi inte om tävlingar i Ryssland utan om att idrottare ska få delta i Fis-tävlingar, som exempelvis världscupen, säger Vion.
Men en sak som är säker är att Fis inte kommer att ta ett individuellt beslut utan en stark rekommendation från IOK i ryggen. Vi gör det här tillsammans, som en enad idrott. Vi kommer i så fall att ta ett tydligt gemensamt beslut om att låta ryssar och belarusier tävla, men då självklart under neutral flagg.

Den alpina världscupen har premiär i Sölden redan den 25 oktober. Dit är det för kort om tid för att hinna få till ett beslut, säger Vion. Men före årsskiftet kan ryska och belarusiska skidåkare vara tillbaka.

Kanske kan vi hitta en lösning till december. Eller inför VM här i Planica, det skulle också kunna vara ett bra alternativ, säger Michel Vion.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.