A-
A+

Fitch bekräftar Sveriges toppbetyg

Det ser stabilt ut för Sverige, enligt ratinginstitutet Fitch, trots motvind från inflations- och ränteuppgångar. Arkivbild
Det ser stabilt ut för Sverige, enligt ratinginstitutet Fitch, trots motvind från inflations- och ränteuppgångar. Arkivbild
EkonomiTT

Sverige har inga problem att betala sina lån, och får därmed behålla kreditbetyget AAA med stabila framtidsutsikter, enligt kreditvärderingsbolaget Fitchs senaste bedömning.

Betygsnivån är den högsta möjliga.

Annons

Annons

Vissa orosmoln finns på himlen. Hög inflation och stigande räntor väntas slå mot hushållens köpkraft och den svenska ekonomin väntas enligt Fitch krympa med 0,7 procent 2023.

Fitch räknar också med att huspriserna kommer att falla med 20 procent från högstanivån, vilket ligger i linje med vad de svenska storbankernas ekonomer räknar med.

Fördubblade bolåneräntor

Den europeiska energikrisen väntas i första hans slå indirekt, då Sveriges exponering mot naturgas är begränsad. Samtidigt noterar Fitch att Sverige är en nettoexportör av el.

Ett trovärdigt finanspolitiskt ramverk, stabila statsfinanser och en välfinansierad och lönsam banksektor bör också dämpa problemen med inflationen, en tajtare penningpolitik och sjunkande fastighetspriser.

Men många hushåll får det tuffare. Snitträntorna på bolån har mer än fördubblats sedan i januari, upp från 1,4 procent till 3 procent i september. Och ränteuppgångarna slår igenom snabbt då nästan hälften av alla bolån har en ränta som justeras var tredje månad.

Svenska hushåll har generellt också mer lån i relation till sin inkomst än hushåll i andra västländer, med en skuldnivå på omkring 200 procent av inkomsterna, enligt Fitch.

Annons

Annons

Stabila utsikter

Utsikterna för betyget är stabila, vilket innebär att Fitch inte ser någon risk att det ska sänkas inom överskådlig tid.

Men en oväntat kraftig ekonomisk och finansiell chock som leder till en kreditkris och därmed försämrade statliga finanser skulle kunna leda till en sänkning av kreditbetyget längre fram, enligt Fitch. Fast då krävs ett betydligt kraftigare och ett mer långvarigt räntelyft med mer betydande prisras på bostäder än det Fitch ser framför sig just nu.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.