A-
A+

Fjällresandet ökade flera hundra procent

Resandet till fjällen ökade med nästan 1 000 procent den här påsken jämfört med i fjol. Arkivbild.
Resandet till fjällen ökade med nästan 1 000 procent den här påsken jämfört med i fjol. Arkivbild.
ResorTT

Många befann sig på resande fot i påsk. Framför allt ökade resandet till fjällen kraftigt jämfört med förra året, visar statistik från Telia.

Annons

Annons

Med hjälp av mobildata kan svenskarnas rörelsemönster analyseras, och färsk statistik visar att långresandet under påsken (skärtorsdag–påskdagen) ökade kraftigt jämfört med motsvarande långhelg 2020. För skidorterna handlar det om flera hundra procent.

Vi ser en stor ökad rörlighet jämfört med förra påsken, men det kanske inte är så konstigt eftersom restriktionerna var väldigt stränga förra året och många skidorter då hade stängt, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia.

Stor ökning

Exempelvis ökade resandet från Stockholm till Jämtland med 960 procent jämfört med i fjol. Resorna från Västra Götaland till Dalarna ökade med 499 procent och resorna från Skåne till Jämtland med 253 procent.

Även i en jämförelse med påsken 2019 ökade resandet till fjällen.

Det kan troligtvis förklaras av att fler valde utlandssemester då och det är fortfarande inte är ett alternativ, säger Kristofer Ågren.

Även Gotland ser en ökning jämfört med 2020 på 350 procent från Stockholmsregionen. Det är dock en minskning med 36 procent jämfört med 2019.

Annons

Annons

Långresor minskar

Men även om fjällen lockade många i år minskar långresandet totalt sett i en jämförelse med påsken 2019. Från Västra Götaland gjordes totalt 36 procent färre långresor i år jämfört med 2019. För Stockholm och Skåne är motsvarande siffror –22 respektive –43 procent.

- Det är en betydande minskning. På det stora hela reser vi mindre, men vi reser mer till fjällen. De flesta håller sig fortfarande på hemmaplan och kanske väljer att göra kortare utflykter och resor, säger Kristofer Ågren.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!