A-
A+

Fjällvandrare hittade gammal skarp tysk granat

Granaten, som var 'fullskarp' sprängdes av en specialenhet hos Försvarsmakten.
Granaten, som var "fullskarp" sprängdes av en specialenhet hos Försvarsmakten.
OlyckorTT

En skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare en kilometer från liftsystemet vid Riksgränsen i Norrbottens län.

Annons

Annons

En tysk skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare vid Riksgränsen.
En tysk skarp granat från andra världskriget har hittats av en fjällvandrare vid Riksgränsen.

Den tyska granaten, 33 centimeter lång och åtta centimeter i diameter, hittades mellan två stenar, precis vid gränsen mellan Sverige och Norge, skriver NSD.

Vi sprängde den på plats, det finns ingen anledning att ta några risker. Den var fullskarp, säger kapten Robert Eriksson vid Försvarsmakten, till tidningen.

Han tillhör enheten EOD (Explosive ordnance disposal), en specialistgrupp inom Totalförsvarets skyddscentrum som utför ammunitionsröjning, och som tillsammans med polisen åkte ut till platsen efter fjällvandrarens larm.

Jag tog ut ett 800-meters riskområde, vi använde polishelikoptern för att flyga igenom området innan sprängning. Det blev en rejäl smäll, men efteråt märker man inte så mycket, säger han.

Ammunition från andra världskriget är enligt Eriksson "inte jättevanligt", även om det tidigare hittats lite av den varan i Pajalaområdet.

Det är alltid svårt med gammal, miljöpåverkad ammunition som har legat så pass länge att veta exakt hur känslig den är. Men det är absolut ingenting som allmänheten ska röra vid, säger Eriksson.

Han vill inte spekulera i hur granaten har hamnat där den hamnat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.