A-
A+

Flaggan hissades – kungen blickar framåt

Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf på Logården framför Stockholms slott i samband med nationaldagsfirandet.
Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf på Logården framför Stockholms slott i samband med nationaldagsfirandet.
SamhälleTT

För andra året i rad firades nationaldagen med anpassning till coronaviruset – men ändå med flagghissning, nationalsång och kungafamiljen.

Det blickades bakåt, över 100 år där svenska kvinnor fått rösta, och framåt, till då landet ska återgå till det normala efter pandemin.

Annons

Annons

Kronprinsessan, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar fotograferade på trappan till Haga slott inför nationaldagsfirandet 2021.
Kronprinsessan, prins Daniel, prinsessan Estelle och prins Oscar fotograferade på trappan till Haga slott inför nationaldagsfirandet 2021.

Firandets epicentrum var som brukligt Skansen i Stockholm och bakom det stod stiftelsen Sveriges nationaldag och flagga.

En bit därifrån, vid Stockholms slott, talade kung Carl XVI Gustaf med drottning Silvia vid sin sida. Han tog fasta på de senaste veckornas allt ljusare läge när det gäller pandemin: att fler vaccineras, att smittspridningen minskar, att färre som blir sjuka behöver intensivvård och att fler av dem överlever.

"Förnyade krafter"

Vi har kommit till en punkt där vi kan börja blicka framåt mot nya tider, mot ett Sverige efter pandemin, sade kungen.

En svensk flagga hissades och kungen sade att den kan ha olika innebörd för olika invånare:

För mig personligen står den för tradition och gemenskap, men också för optimism och framtidstro. Nu är vi många som ser fram emot den ljusa svenska sommaren och mot att snart kunna mötas som vanligt igen, sade kungen.
När vi lämnar våra isolerade bubblor hoppas jag att vi gör det med tacksamhet för den uppoffring som gjorts, med förnyade krafter och med en bergfast tro på Sveriges framtid.

Annons

Annons

Rösträtt i 100 år

Hela firandet sändes i SVT, och programleddes av Anne Lundberg och Tara Moshizi. Ett återkommande tema var det faktum att det i år var 100 år sedan allmän rösträtt för kvinnor infördes i Sverige. I riksdagsvalet 1921 fick kvinnor både rösta och kandidera.

Årets högtidstalare, Sveriges tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström, tog också fasta på det och deklarerade att Sverige därmed firar 100 år som demokrati.

Även om vi inte firar med samma intensitet som i andra länder så tror jag att de flesta av oss känner stor stolthet för vårt land, för Sverige och för vår demokrati, sade Malmström.

Vid firandet på Skansen deltog bland andra kronprinsessparet, statsministern, riksdagens talman och flera partiledare.

Emellan de mer formella högtidligheterna uppträdde artister som Lisa Nilsson, Tousin ”Tusse” Chiza, José Gonzales, Amanda Ginsburg och Jason "Timbuktu" Diakité.

Nationalsången sjöngs av operasångerskan Malin Byström.

Hissad av helikoptrar

Även på andra platser i Sverige hölls det pandemisäkert firande. Till exempel hissades svenska fanan över Blekinge av tredje helikopterskvadronen i Blekinge.

I Göteborg firades dagen med en digital medborgarskapsceremoni tillägnad de 8 805 personer som blivit medborgare under 2019 och 2020. Ceremonin leddes av Harald Treutiger och medverkade gjorde bland andra estradpoeten Olivia Bergdahl och operasångerskan Negar Zarassi.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!