A-
A+

Flaggbråk i ishockey-VM efter flygskandalen

Borgmästaren i Riga har bytt ut den belarusiska flaggan mot den belarusiska oppositionens flagga (i mitten).
Borgmästaren i Riga har bytt ut den belarusiska flaggan mot den belarusiska oppositionens flagga (i mitten).
IshockeyTT

VM-arrangören Lettland agerar mot Belarus efter flygkapningen genom att ta ner den belarusiska flaggan i Riga och ersätta den med oppositionens flagga.

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) svarar med att begära att sin egen flagga halas.

Annons

Annons

Annons

Annons

IIHF skriver i ett uttalande att man inte är enig med borgmästaren i Riga och det lettiska utrikesdepartementet som använder de deltagande VM-nationernas flaggor för ett politiskt budskap.

"Spelarna har välkomnats hit som gäster och borde inte få se sin flagga borttagen. Det här är i direkt motsats till värdlandets slogan 'Passion. Inga gränser'", skriver IIHF.

"Därför har IIHF bett borgmästaren i Riga att snarast ta ner IIHF:s och VM:s flaggor. Enligt IIHF:s regler är vi en opolitisk organisation".

Borgmästaren Martins Stakis skriver på Twitter att man ska hala IIHF:s flaggor.

"Vi har valt sida – ett folks strävan för frihet eller en diktator. Vi ska börja med att ta bort IIHF:s flaggor", skriver han.

Hockeyförbundet skriver i uttalandet att den belarusiska flaggan ska vara kvar på alla VM-arenor.

Det var efter att ett flygplan på väg till Litauen tvingats ner i Belarus, så att den belarusiska regimkritikern Roman Pratasevitj kunde gripas, som ledande politiker i Lettland agerade genom att byta ut den belarusiska flaggan på platser i Riga där de VM-deltagande ländernas flaggor är hissade.

Ishockey-VM var från början tänkt att avgöras i den belarusiska huvudstaden Minsk, men flyttades till Riga efter starka internationella påtryckningar mot IIHF.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss