-
+

Fler åker kollektivt i morgonrusningen

Resenärer i tunnelbanan vid Gullmarsplan i Stockholm bär munskydd. Arkivbild.
Resenärer i tunnelbanan vid Gullmarsplan i Stockholm bär munskydd. Arkivbild.
TrafikTT

De senaste veckorna har fler rest kollektivt under morgonrusningen, visar anonymiserade rörelsedata från mobiloperatören Tre. Telia ser också en liten ökning.

Ett trendbrott då pandemiåret i stort inneburit ett kraftigt minskat resande.

Annons

Annons

Under det senaste året har storstadsborna i stor utsträckning undvikit kollektivtrafiken, visar anonymiserade rörelsedata från Telia.

Från låg nivå

De senaste veckorna visar samtidigt att det skett en viss förändring i morgonpendlingen. Under vecka fem och sex (1 till 14:e februari) ökade aktiviteter kring Stockholms central med åtta procent, i Göteborg är motsvarande siffra 7 procent och i Malmö 4 procent.

Det är några procents ökning i Stockholm, Göteborg och även i Malmö. Men fortfarande från mycket låga nivåer jämfört med tidigare, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia till TT.

Sett över hela landet har det dagliga resandet minskat med 23 procent jämfört med samma period förra året. I storstadsregionerna är skillnaderna desto större. I området runt Stockholms centralstation har resandet minskat med 68 procent.

Även Tre ser en förändring i morgonpendlingen sedan början av februari. Under vecka fem och sex har det skett en ökning med 20 procentenheter av mobiltelefoner i rörelse kring centralstationerna i våra största städer, enligt mobiloperatörens egen data.

Annons

Annons

Förvånar

Det var låga siffror under jul och nyår, men sen har det stuckit iväg här de senaste två veckorna. Det är förvånande, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige till TT.

Vad ökningen beror på kan Mårten Lundberg bara spekulera i.

Kanske beror det på att vaccineringen kommit igång och att kurvorna vänder nedåt. Men det är bara tankar från vår sida, vi kan ju bara se datan.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss