A-
A+

Fler amerikanska banker på fallrepet

Skakigt i banksektorn på Wall Street. Arkivbild
Skakigt i banksektorn på Wall Street. Arkivbild
EkonomiTT-Bloomberg

En tredje bank i USA, regionala First Republic, är i rejält blåsväder. I terminshandeln inför måndagens handel på Wall Street har två tredjedelar av bankens marknadsvärde raderats ut.

Annons

Annons

Liksom när det gäller kollapsade Silicon Valley Bank (SVB) och den hårt pressade New York-baserade och krypto-exponerade Signature Bank är den svenska pensionsförvaltaren Alecta en av storägarna som drabbas.

Kursraset kommer trots att First Republic omfattas av ett paket med likviditetsstöd från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) i samarbete med storbanken JP Morgan Chase & Co.

First Republic är stor inom förmögenhetsförvaltning och finansiell rådgivning och uppgav under natten till måndagen att man har 70 miljarder dollar i kassan för att hantera sina åtaganden och driva verksamheten vidare.

Alectas satsning på amerikanska nischbanker tog fart sedan pensionsförvaltaren sålde innehav i svenska Handelsbanken och Swedbank under våren 2022.

Förutom First Republic har även den amerikanska regionala banken Pacwest Bancorp rasat i kölvattnet på SVB-kollapsen.

Kalifornienbaserade SVB var USA:s 16:e största långivare inför kollapsen, som var den största i USA:s finanssektor sedan Wasington Mutual gick omkull i finanskrisen 2008.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.