A-
A+

Fler åtalas efter våldsamt upplopp i Malmö

Demonstranter bränner däck efter koranbränningen i Malmö förra året. Arkivbild.
Demonstranter bränner däck efter koranbränningen i Malmö förra året. Arkivbild.
BrottTT

Protesterna efter en uppmärksammad koranbränning i Malmö förra sommaren spårade ur. Flera personer dömdes i tingsrätten – nu åtalas ytterligare 13 personer för brott i samband med de våldsamma upploppen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Busskurer krossades, däck sattes i brand och polisfordon förstördes – och enligt polisens bedömningar samlades flera hundra människor för att delta i upploppet på Amiralsgatan i Malmö.

Efter oroligheterna dömde Malmö tingsrätt flera tonåringar till ungdomsvård och ungdomstjänst – och en vuxen upploppsmakare fick skyddstillsyn. Under onsdagen meddelade Hovrätten över Skåne och Blekinge att den vuxne upploppsmakaren istället ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård utan särskild utskrivningsprövning.

Men det tar inte slut där. Nu åtalas dessutom ännu fler personer för samma upplopp, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressutskick. Det rör tolv män och en kvinna, varav tre av dem åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp och tio personer åtalas för våldsamt upplopp. Tre av de nu åtalade var under 18 år vid tillfället.

Reaktionen som ledde till det omfattande upploppet följde efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, initierat en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade. Flera poliser skadades vid händelsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss