A-
A+

Fler avhopp – superligan stoppas

Chelseasupportrar protestera mot superligan utanför Stamford Bridge i London.
Chelseasupportrar protestera mot superligan utanför Stamford Bridge i London.
FotbollTT

Planerna på att bilda en superliga stoppas.

Juventus ordförande Andrea Agnelli säger att det inte går att gå vidare med projektet efter att nio av tolv klubbar hoppat av.

För att prata i klartext, bevisligen kan det inte bli så, säger han till Reuters.

Annons

Annons

Annons

Annons

Alla de sex engelska klubbarna har hoppat av – Chelsea, Liverpool, Manchester United, Arsenal och Tottenham och Manchester City. Och senare på onsdagen, efter att Agnelli avfärdat en ligastart, hoppade både Inter, Milan och Atlético Madrid av projektet.

Agnelli säger att han fortfarande är övertygad om att europeisk fotboll behöver förändras och att han inte ångrar försöket med att skapa en utbrytarliga som skulle konkurrera med Champions League.

Jag är fortfarande övertygad om skönheten i projektet, säger Agnelli och säger att man skulle ha skapat den bästa ligan i världen.
Men jag måste medge att projektet just nu inte är igång, säger han.

"Går vidare tillsammans"

Efter att de engelska lagen, samt Inter, Milan och Atlético Madrid, hoppat av kvarstår tre lag – Juventus, Barcelona och Real Madrid.

"Jag sa i går att det är beundransvärt att erkänna ett misstag och de här klubbarna gjorde ett stort misstag", säger Aleksander Ceferin, ordförande i Europeiska fotbollsförbundet i ett uttalande, enligt AFP.

"Det viktigaste nu är att vi går vidare, återuppbygger enigheten och går vidare tillsammans."

Superligans haveri inleddes sent på tisdagskvällen då Manchester City blev den första engelska klubben som officiellt hoppade av.

"Manchester City FC kan bekräfta att klubben har inlett den formella processen för att dra tillbaka sin medverkan i den europeiska superligan", skrev klubben på sin hemsida på tisdagskvällen.

Annons

Annons

En av arkitekterna avgick

Därefter följde Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham och Chelsea.

"Vi gjorde ett misstag, det ber vi om ursäkt för", skriver Arsenal i ett offentligt brev riktat till "våra supportrar".

"Vi har lyssnat noga på reaktionerna från våra supportrar, den brittiska regeringen och alla i nyckelroller", skrev Manchester United.

United bekräftade även att den hårt kritiserade vd:n Ed Woodward avgår efter den här säsongen. Woodward sägs ha varit en av arkitekterna bakom superligan och enligt The Times har de 14 Premier League-klubbar som inte är med i projektet krävt att han ska straffas.

Milan skriver i ett uttalande att man tror att förändringar behövs i den europeiska fotbollen, och att man tänker jobba hårt för en hållbar modell.

"Men supportrarna har varit tydliga gällande superligan och AC Milan måste lyssna på dem som älskar den här sporten", skriver klubben.

De tyska storklubbarna Bayern München och Dortmund tog tidigt avstånd från projektet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?